Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mangové cupcakes s kokosem a mučenkou
Mangové cupcakes s kokosem a mučenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mangové cupcakes s kokosem a mučenkou

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na cca 18 dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8450 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 517 g
Tuky 616 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozmazlete maminku na její svátek kouskem tropického ráje v podobě něžných dortíků, v nichž hraje prim sladké mango a jemně nakyslá mučenka. Cupcaky, malé dortíky, které padnou akorát do ruky, jsou skvělou volbou i na oslavy a večírky.

Suroviny

Na mučenkovou náplň
Na mangové cupcakes
o pokojové teplotě
rostlinný olej 60 ml
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
o pokojové teplotě
sůl 1 špetka
čerstvé jedlé květy
na ozdobení (macešky)
Na mučenkový krém
máslo 225 g
o pokojové teplotě
nebo i více, podle chuti
o pokojové teplotě

Postup

1

Nejdříve připravte mučenkovou náplň. Mučenkové pyré vlijte do rendlíku, přidejte žloutky a cukr. Opatrně zahřívejte na střední stupeň a neustále míchejte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne tak, aby ulpívala na zadní straně vařečky. Stáhněte z plotny a postupně přidávejte máslo. Vždy, když je předchozí dávka zapracovaná, přidejte další. Vlijte do misky a na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Nechte vychladnout a uložte do lednice.

2

Troubu předehřejte na 160°C. Muffinový plech vyložte papírovými košíčky. 

3

Máslo, olej, žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny. Potom po třetinách stěrkou zapracujte mouku předem prosetou s kypřicím práškem a sodou a pak smíchanou s kokosem. Následně přidejte mangové pyré promíchané s podmáslím. Nakonec zapracujte pevný sníh vyšlehaný z bílků a špetky soli. Hotovým těstem plňte košíčky do 2/3 a pečte 25 minut dozlatova. Propečení ověřte zapíchnutím špejle do středu dortíku. Pokud vyjde suchá, jsou muffiny hotové. Nechte je vychladnout.

4

Máslo vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Bude to trvat přibližně 5 minut. Poté po lžících zašlehejte cukr. Vždy počkejte, až je předchozí várka dokonale zapracovaná. Šlehejte další
3 minuty na vysoké obrátky. Po lžících přidávejte mučenkové pyré a důkladně zašlehejte. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou.

5

Z každého dortíku vykrojte vykrajovátkem nebo lžičkou střed a naplňte ho lžičkou mučenkové náplně a přikryjte ‚víčkem‘ z vykrojeného kousku. Vršek dortíku ozdobte krémem a jedlými květy.

NĚCO NAVÍC
Mangové a mučenkové pyré lze koupit např. v Makru či prodejnách s potřebami pro cukráře. Příště ho můžete zaměnit třeba za banánové, malinové nebo jahodové.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...