Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tradiční mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 260
Více než dvě hodiny Snadné 2 bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5599 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 592 g
Tuky 286 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčný, plný rozinek, vonící máslem, dozlatova upečený... Právě takový je tradiční mazanec, který prostě nesmí na velikonoční tabuli chybět. S tímto snadným receptem zvládne kynuté těsto na klasický velikonoční moučník i začátečník. 

Suroviny

rum 2 PL
mléko 250 ml
vlažné
droždí čerstvé 20 g
1/2 kostky
+ 1 PL do kvásku
prosetá přes jemné síto + navíc na poprášení
sůl ¼ ČL
najemno nastrouhaná z 1/2 citronu
mletý
anýz 1 špetka
mletý
mandle sekané 50 g
nasekané
máslo 150 g
rozpuštěné + navíc na pomazání
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
na poprášení

Postup

1

Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem.

2

Do vlažného mléka v misce rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, dvě lžíce mouky a promíchejte. Uložte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. 

3

Mezitím v míse robota nebo v zadělávací míse smíchejte zbylou mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením.

4

Do mouky vlijte kvásek, přidejte žloutky, rozinky v rumu, dvě třetiny mandlí, vlašské ořechy a nakonec i vlažné rozpuštěné máslo. Pokud těsto vypracováváte robotem, hněťte pomocí hákového nástavce asi 15–20 minut. Občas robot zastavte a pomocí stěrky seškrábněte těsto ze stěn mísy. Pokud těsto připravujete ručně, nejdříve ho zpracujte vařečkou a poté ho vyklopte na pracovní plochu a ručně hněťte 30 minut. Těsto by mělo být vláčné a nelepivé. 

5

Vložte těsto do čisté mísy, poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou. 

6

Z vykynutého těsta utvořte dva bochánky, přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 30 minut kynout. 

7

Předehřejte troubu na 220 °C. Pomažte mazance prošlehaným vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

8

Pečte 5–10 minut, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a pečte dalších 35–40 minut. Pokud povrch mazanců tmavne příliš rychle zakryjte je alobalem nebo pečicím papírem a dopečte zakryté. Píchněte do mazance špejlí, pokud se na ni těsto nelepí, můžete mazance vyndat z trouby. 

9

Upečené mazance potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

04.09.2007 20:47
Recept se nachází v č.4/06, str.64

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...