Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mexické pomalu pečené vepřové maso se zelenou salsou
Mexické pomalu pečené vepřové maso se zelenou salsou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Mexické pomalu pečené vepřové maso se zelenou salsou

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4873 kcal
Bílkoviny 414 g
Sacharidy 246 g
Tuky 269 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li rádi tacos, je na čase naučit se připravovat carnitas. Mexické pomalu pečené vepřové se většinou připravuje v tuku, my jsme zvolili odlehčenou verzi.

Suroviny

ramínko – bez kůže, nakrájené na 10cm kostky
římský kmín 1 PL
mletý
koriandr mletý 1,5 PL
sůl
skořice 1 svitek
nakrájená na čtvrtky
česnek 4 stroužky
oloupané
pomerančová šťáva
ze 2 velkých pomerančů
Na salsu
velká zelená nezralá rajčata nebo lépe 1 velká konzerva (790g) naložených mexických tomatillos, okapaných – viz Něco navíc
česnek 3 stroužky
neloupané
zelené, podélně rozpůlené
nakrájená na čtvrtky
sůl
olivový olej
koriandr čerstvý 1 hrst
K podávání
teplé, k podávání
na kolečka
rozdrobený
na klínky
koriandr čerstvý
lístky

Postup

1

Začněte salsou. Rozpalte troubu na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). Na plech s pečicím papírem rozložte tomatillos, česnek, chilli papričky a cibuli. Osolte, pokapejte olejem a vložte do trouby. Pečte, dokud cibule, česnek a chilli nezměknou a nezačnou se na nich objevovat tmavé puchýřky, trvá to asi 15–20 minut. Nechte zchladnout, pak vyloupněte česnek ze slupky a papričky zbavte stopky. Vložte do sekáčku s lístky koriandru a umixujte na salsu.

2

Teplotu v troubě snižte na 130°C, v horkovzdušné na 110°C. Maso osolte a obalte v římském kmínu a koriandru. Vložte ho v jedné vrstvě do velké a nízké zapékací nádoby, přidejte skořici, bobkový list, cibuli a česnek. Přelijte pomerančovou šťávou, zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte 4 hodiny.

3

Sundejte alobal a zvyšte teplotu na 200°C (horkovzduch na 180°C). Výpek slijte (odstraňte přitom skořici a bobkový list) a uchovejte. Maso s cibulí pečte ještě 20–30 minut dokřupava. Hotové maso natrhejte vidličkou na hrubá vlákna a vmíchejte do něj trochu výpeku. Navršte maso do tortill, přidejte podle chuti suroviny k podávání a salsu.

NĚCO NAVÍC
Tomatillos nejsou rajčata, ale plody mochyně dužnoplodé (říká se jim také mexická zelená rajčata). Mají nakyslou chuť podobnou angreštu a mimo Mexiko jsou k dostání konzervované, a to v obchodech s mexickými specialitami či na internetu.

Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...