Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné na 3 skleniček po 250ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5462 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 1260 g
Tuky 17 g
Vláknina 127 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle sladce pikantní zavařenina se v Itálii tradičně podává k vařenému masu. Světovou oblibu si však získala jako doplněk k sýrovému prkénku.

Suroviny

sušené meruňky 1 hrnek
tuhé, přepůlené
sušená jablka ½ hrnku
na plátky
sušené fíky 10 ks
pěkné, tuhé, rozčtvrcené
sušené brusinky ¼ hrnku
sušené třešně ½ hrnku
lze nahradit kandovanými
tvrdá, čerstvá, oloupaná, vykrájená, na větší kostky
hořčičné semínko 1 PL
z 1 biocitronu, nastrouhaná
z 1 biopomeranče, nastrouhaná
ze 2 citronů
pomerančová šťáva
ze 2 pomerančů
hořčice anglická 70 g
nejlépe Colman’s
vinný ocet bílý 125 ml

Postup

1

Dejte ovoce, hořčičné semínko, cukr a citrusovou kůru do hrnce. Nalijte citrusovou šťávu do odměrky a dolijte vodou na 500 ml tekutiny celkem, vlijte do hrnce a přidejte hořčici i ocet.

2

Na středním plameni přiveďte k varu. Zprudka vařte 20 minut, občas zamíchejte, aby se směs nepřipalovala.

3

Mostardu dejte do horkých čistých skleniček, uzavřete a nechte vychladnout. Ochutnejte nejdříve po týdnu. Po otevření uchovávejte v chladničce.

S ČÍM SI TO DÁT
Nejvíc chutná se zralým sýrem s bílou plísní na povrchu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...