Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1264 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 4 g
Tuky 108 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

na (půl)kolečka
na plátky
beraní rohy
či kapie
koření
tymián, rozmarýn, paprika, pepř, sůl, jalovec
olej

Postup

1

Hermelíny rozkrojíme buď na dvě podélná kolečka nebo na šestinky či osminky (preferuji osminky).

2

Do nakládací nebo velké zavařovací sklenice vrstvíme kolečka cibule, sýr, koření, plátky česneku a papričku, dokud se nedostaneme k okraji, pak vše mírně stlačíme, abychom nerozmačkali sýr a doplníme cibulí, česnekem a papričkou a zalijeme olejem.

Tip: Pokud sklenici celou nenaplníme, je možné po zalití olejem směs zatížit vhodným předmětem (někdy stačí hrneček nebo talířek) tak, aby sýr nevykukoval z oleje.

Používám rostlinný olej, slunečnicový nebo řepkový, olivový mi přijde spíše nevhodný a zbytečně drahý.

Hermelíny se nakládají přibližně 4 dny až týden, záleží na značce a stáří sýra. Po snědení je zbylý olej možné použít do zeleninových salátů, pokud v něm sýry nezrály moc dlouho.

Kořenící směs si připravuji ve větším množství do zásoby a používám ji i do dalších jídel viz recept Zapečené noky. Směs míchám zhruba v poměru 4 díly rozmarýnu (mletý i drhnutý), 4 díly tymiánu (mletý i drhnutý), 3 díly sladké papriky (trochu pálivé), 1 díl pepře (mletý nebo drcený) a 1 díl soli. Jalovec přidávám jen do hermelínu, a to celé kuličky.

Autor: mishenka

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...