Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nasi goreng se saté z tofu
Nasi goreng se saté z tofu
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Nasi goreng se saté z tofu

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3252 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 410 g
Tuky 116 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nasi goreng znamená v doslovném překladu smažená rýže. Saté neboli satay bývají špízky z marinovaného masa s omáčkou. My vám nabízíme variaci na tohle tradiční indonéské jídlo – rýži nahradí pikantní bulgur a saté je z tofu s arašídovou omáčkou. Krok za krokem vás povede šéfkuchař pražské vegetariánské restaurace Mlsná kavka Filip Kavka Smiggels.

Suroviny

bulgur 400 g
pšeničný
očištěná (mrkev a pórek), na plátky
střední, oloupaná, na plátky
slunečnicový olej
kvalitní, na smažení
tofu 400 g
jemné
zázvor (čerstvý) 2 cm
čerstvý kousek, oloupaný
česnek 1 stroužek
oloupaný, prolisovaný
sambal oelek
lze nahradit feferonkovou pastou
sójová omáčka
na dochucení

Postup

1

Bulgur vsypte do kastrolu a zalijte 800 ml vroucí vody (nebo dle návodu na obalu). Lehce osolte, promíchejte a přikryjte. Nechte stát 20 minut, dokud se voda nevsákne a bulgur nezměkne. Mezitím očistěte a omyjte zeleninu, cibuli a pórek nakrájejte na plátky, mrkev na kostičky.

2

Nakrájenou zeleninu vložte do cedníku a ponořte asi na 2 minuty do vroucí vody nebo ji nasypte do vařící vody a potom slijte. Zelenina dostane spařením intenzivní barvu a zkřehne, jen dejte pozor, ať ji nepřevaříte. Zchlaďte ji ve studené vodě, nechte okapat a odložte stranou.

3

Tofu vyjměte z nálevu, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte asi na dvoucentimetrové plátky. Potom ho pootočte, aby plátky ležely na sobě, a tofu rozkrájejte na stejně široké dvoucentimetrové pruhy; ty pak ještě napříč na kostky. Je-li třeba, ještě jednou je před smažením osušte.

4

Ve velké pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, vložte kostky tofu a na vyšším plameni osmažte. Jakmile je povrch světle zlatý a křupavý, slijte z pánve olej a přilijte 2–3 lžíce sójové omáčky. Promíchejte a ještě chvíli opékejte, aby se omáčka vsákla a na povrchu vznikla zlatá kůrčička. Odstavte a uchovejte v teplé troubě.

5

Bulgur přesuňte do mísy a pořádně načechrejte vidličkou. Ochuťte sambalem nebo feferonkovou pastou a sójovou omáčkou. Řiďte se svou chutí, ale bulgur má být poměrně pikantní. Velmi důkladně promíchejte. Na plynový hořák postavte hlubokou, dobře vodivou pánev, nejlépe wok, dobře ji rozpalte a vlijte trochu oleje.

6

Bulgur přesuňte do rozpálené pánve a přibližně 3 minuty opékejte a míchejte. Potom přisypte spařenou zeleninu a společně opékejte dalších zhruba 5 minut. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte sójovou omáčkou nebo feferonkovou pastou. Stáhněte z ohně a nechte v pánvi, než připravíte omáčku.

příprava nasi goreng

7

OMÁČKA Z ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

Vařte jen z několika, zato čerstvých a kvalitních surovin. Jen tak vynikne ta pravá chuť!

  • ZAHŘEJTE v kastrůlku na mírném plameni kokosové mléko. Mezitím jemně nastrouhejte zázvor.
  • ROZPUSŤTE v mléce arašídové máslo. Míchejte ho metličkou a na mírném plameni vařte do zhoustnutí.
  • OMÁČKU na chvíli odstavte z ohně a přidejte zázvor a prolisovaný česnek. Vraťte na oheň a promíchejte.
  • DOCHUŤTE feferonkovou pastou a sójovkou. Prohřejte; pokud omáčka moc zhoustla, zřeďte ji trochou vody.

příprava omáčky z arašídového másla

8

DOKONČENÍ A PODÁVÁNÍ

  • PROHŘEJTE v pánvi odstavený pikantní bulgur se zeleninou a rozdělte ho na střed talířů.
  • NAPÍCHEJTE kousky osmaženého tofu na kratší špejle nebo grilovací jehly. Pro každou porci vytvořte dva až tři špízy.
  • POLOŽTE na každou porci bulguru jeden špízek, přes něj kolmo (ale ne na střed) položte druhý špíz a nakonec umístěte i třetí.
  • PŘELIJTE všechny špízy teplou arašídovou omáčkou a podávejte. Zbylou omáčku podávejte zvlášť v omáčníku.

servírování nasi goreng

TIPY & TRIKY

  • Pšeničný bulgur je tradiční obilovina vyrobená z namočené, usušené a nakonec nahrubo drcené pšenice. Při výrobě se škrob přemění na cukr a díky tomu je lehce stravitelný. Má příjemnou oříškovou chuť a je bleskurychle hotový. „Doporučuju koupit biobulgur,“ radí šéfkuchař. Je běžně k dostání například v supermarketech, v prodejnách zdravé výživy a drogeriích dm.
  • Jemné tofu dodává šéfkuchaři Mlsné kavky firma Sojenka, specializovaná na výrobu tofu a sójových výrobků. „Je to nejlepší tofu, které se mi podařilo na českém trhu objevit,“ dodává Filip Kavka Smiggels.
  • Sójová omáčka musí být chutná a kvalitní, protože ovlivňuje celý výsledek. „Můj favorit je Soy Sauce Kikoman Naturaly Brewed,“ radí šéfkuchař.
  • Sambal je ochucovací omáčka původem z jihovýchodní Asie. Hlavní složkou základního sambalu jsou různé druhy chilli papriček a sůl. Jednotlivé druhy se liší původem a dalšími přísadami. Sambal koupíte v orientálních prodejnách a na internetu. Na ochucení je dobrá i naše feferonková pasta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...