Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Okurkovo-bramborový salát s kuřecím řízkem z trouby
Okurkovo-bramborový salát s kuřecím řízkem z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Okurkovo-bramborový salát s kuřecím řízkem z trouby

2.1/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10503 kcal
Bílkoviny 373 g
Sacharidy 1599 g
Tuky 154 g
Vláknina 134 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle řízek se salátem ještě neznáte! Kuřecí řízek je díky těstíčku s dijonskou hořčicí pěkně křehký, šťavnatý a má říz, za jejich křupavou kůrčičkou zase stojí strouhanka panko. Salát z brambor, mrkve, okurky a špenátu je pikantní, svěží a lehký a řízek dokonale doplňuje.

Suroviny

drobné – nejlépe salátové či nové
sůl
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 250 ml
koriandrová semínka ½ ČL
limetová šťáva
z 1 limety
mrkev 2 ks
oloupaná
nakrájená na špalíky
nasekaný, množství podle chuti
koriandr čerstvý
lístky otrhané, množství podle chuti
Na zálivku
limetová šťáva
z 1/2–1 limety
česnek ½ stroužku
drcený
čerstvé papričky, mohou být různě barevné, zbavené semínek a nasekané nadrobno
hustý
majonéza 2 PL
Na řízky
řepkový olej
na potírání
strouhanka panko 100 g
nebo kukuřičná strouhanka
Na těstíčko
vejce 1 ks
lze použít i rýžovou mouku
majonéza 1 PL
hořčice dijonská 1 PL
sůl ½ ČL
pepř ¼ ČL
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Mezitím uvařte brambory v osolené vodě doměkka (klidně ve slupce, jsou-li pěkné). Slijte a nechte chladnout. Pak podle potřeby oloupejte či nakrájejte.

2

V rendlíku na středním ohni přiveďte k mírnému varu ocet, koriandrová semínka, badyán, 4 hřebíčky, šťávu z 1 limety a 1 lžičku cukru. Mrkve nakrouhejte škrabkou nebo na mandolíně na stužky. Do nálevu vložte mrkev a odstavte. Nechte chladnout.

3

Na řízky potřete plech olejem a rozprostřete na něj strouhanku, jemně promíchejte rukama. Pečte zhruba 5 minut dorůžova (hlídejte!). Vyjměte a zvyšte teplotu v troubě na 220 °C.

4

Na jiný plech, vyložený pečicím papírem, postavte mřížku a mírně ji potřete olejem.

5

Na těstíčko mírně prošlehejte v mělké misce vejce, přidejte mouku, majonézu, hořčici, sůl a pepř a promíchejte na pastu.

6

Kuřecí řízky rozklepejte mezi 2 kusy pečicího papíru či plastové fólie na tloušťku něco málo přes centimetr. Pak je z obou stran obalte v těstíčku a posléze v předpečené strouhance. Položte je na připravenou mřížku na plechu a pečte 10 minut dokřupava a ještě víc dozlatova.

7

Smíchejte všechny suroviny na zálivku. Podle chuti osolte a opepřete.

8

Až budou řízky hotové, naaranžujte na jednotlivé talíře či servírovací talíř scezenou mrkev (samotný nálev lze uchovat v chladu v uzavřené nádobě a znovu použít) promíchanou s brambůrkami, okurkou, baby špenátem, koprem a koriandrem, trochu bylinek si nechte na ozdobení. Řízky nakrájejte na proužky a přidejte k salátu. Pokapejte zálivkou – část můžete podávat v misce zvlášť – a ozdobte odloženými bylinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...