Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Omáčka romesco a pečené brambůrky

Omáčka romesco a pečené brambůrky

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2498 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 294 g
Tuky 115 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Katalánsku, rodišti téhle omáčky, se romesco často podává k rybám a šnekům, ale skvělá je i k zelenině či masu.

Suroviny

kulatá
středně velká oválná (italská) rajčata, rozpůlená
rozpůlená
celá palice, podélně rozpůlená
olivový olej panenský 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
chleba bílý 1 plátek
zbavený kůrky a nakrájený na kostičky
paprika mletá uzená pálivá ¼ ČL
vinný ocet bílý 1 PL
NA BRAMBŮRKY
drobné, s pěknou slupkou (varný typ B)
česnek 4 stroužky
olivový olej panenský 4 PL
sůl vločková
rozmarýn 3 snítky
sušená

Postup

1

Pokud se rozhodnete chystat omáčku i brambůrky současně, začněte pečením brambor. Troubu předehřejte na 180 °C. Brambůrky omyjte, osušte a větší podle potřeby přepulte. Česnek i se slupkou zmáčkněte plochou stranou nože. Pak všechno smíchejte v pekáči a dejte péct do trouby dozlatova (a brambory doměkka). Trvá to 45 minut až 1 hodinu.

2

Zeleninu lze přidat do trouby k bramborám, ale omáčku můžete nachystat i dopředu – viz Něco navíc. Papriky, rajčata, cibuli a česnek rozprostřete na plech, pokapejte olejem, osolte a ope- přete. Pečte asi 30 minut při 180°C, aby všechno změklo. Papriky během pečení několikrát obraťte. Upečenou zeleninu dejte do mísy, zakryjte ji nebo přetáhněte fólií a nechte zchladnout.

3

Mandle opražte na středním ohni na pánvi nasucho, aby začaly zlátnout. Pak k nim přidejte kostičky bílého chleba a za občasného protřesení opékejte ze všech stran dozlatova.

4

Zchladlou zeleninu oloupejte (papriky – a chcete-li, tak i rajčata – zbavte i semínek) a pak dejte do robotu, přidejte mandle, chléb, koření a ocet. Pak promixujte dohladka a podle potřeby dosolte a dokořeňte (chcete-li omáčku pikantnější, přidejte více španělské uzené papriky).

5

Omáčku podávejte jako chuťovku s horkými nebo vlažnými brambůrkami.

NĚCO NAVÍC
Omáčka vydrží pár dnů v chladničce a několik měsíců v mrazáku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...