Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ostré hovézí s bylinným kuskusem

Ostré hovézí s bylinným kuskusem

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2546 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 10 g
Tuky 211 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chermoula se s oblibou používá v marocké kuchyni k ochucení grilovaného masa a ryb. 

Suroviny

v celku
Na kořenící směs chermoula
olivový olej 150 ml
1 PL
mletý římský kmín
koriandr čerstvý 2 ČL
citronová kůra a šťáva
česnek 2 stroužky
drcený
chilli sušené špetka
drcené
máta 2 hrsti
nasekané lístky
K podávání
ochucený mátou, bazalkou a hladkolistou petrželkou, citronovou kůrou, olivovým olejem vinným octem a mořskou solí

Postup

1

Promíchejte přísady na kořenící směs s olejem a vetřete ji do masa. Marinujte deset minut. Pak grilujte 5 minut z obou stran. Nakrájejte a podávejte s bylinným kuskusem.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Tomáš Brůha doporučuje:

Sommeliér Tomáš Brůha

Krásný kousek hovězího masa v kořenité marinádě s bylinkovým kuskusem s „vůní“ severní Afriky volá po elegantním, středně plném červeném víně s pěknou kyselinkou a měkkou tříslovinou. Z odrůd se bude skvěle hodit Svatovavřinecké nebo Rulandské modré. Určitě můžeme vybírat vína přívlastková a nemusíte se vyhýbat ani vínům, která zrála nějaký čas na dřevěném sudu. Zajímavou chuťovou variantu vytvoří í minimálně dvou až tříletá vína odrůdy Zweigeltrebe. Osobně bych se ale přiklonil k prvním dvěma zmíněným, které jsou v ČR velmi tradiční a daří se jim zde.

Jedny z nejlepších Ruland modrých nebo Svatovavřineckých se vyrábějí ve Velkopavlovické či Mikulovské podoblasti a také v České vinařské oblasti, především na Litoměřicku a Roudnicku.

Více na www.wineofczechrepublic.cz 

logo vína y moravy a cech

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...