Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2878 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 383 g
Tuky 84 g
Vláknina 129 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Glögg je skandinávský svařák. Tradičně se podává s mandlemi a rozinkami, s lesními plody nám ale chutná nejlépe.

Suroviny

mandle 1 hrst
neloupané
mražené ostružiny 300 g
nebo lesní borůvky
med 80 g
skořice 1 svitek
nalámaný na větší kusy
badyán 3 hvězdičky
kardamom 4 tobolky
podrcené
kůra na široké proužky + pár proužků kůry navíc na ozdobu
citron ½ ks
kůra na široké proužky
rum 40 ml
tmavý, třtinový, lze použít i brandy nebo koňák, podle chuti
rozinky 1 hrst
propláchnuté

Postup

1

Mandle zalijte horkou vodou a po chvíli z nich sloupněte tenkou slupku.

2

Ostružiny vložte do rendlíku spolu s 300 ml vody, přikryjte pokličkou, zahřejte k varu a pak na mírném plameni vařte 10 minut. Přidejte med a rozmixujte, následně propasírujte přes sítko. Propasírovanou šťávu vraťte zpátky do hrnce. Přidejte koření a citrusovou kůru, zahřejte opět téměř k varu, pak vypněte a nechte 30 minut pod pokličkou, aby tekutina natáhla vůni koření.

3

Potom přilijte víno a opět zahřejte, ale jen tak, aby se víno ohřálo, ale nevařilo.

4

Přelijte přes sítko, které zachytí koření a dochuťte zvoleným tvrdým alkoholem. Do sklenic rozdělte mandle, rozinky a pomerančovou kůru, zalijte připraveným glöggem a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...