Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ovesné sušenky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 173
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2135 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 253 g
Tuky 103 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušenky z ovesných vloček jsou snadné, levné a rychlé. Obohatit je můžete ořechy všeho druhu, kokosem, sušeným ovocem i kousky čokolády. Až přijde hlad nebo vás bude honit mlsná, budete připraveni.

Suroviny

mouka pšeničná celozrnná hladká 70 g
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
třtinový cukr 50 g
vejce 1 ks
sušené ovoce 80 g
švestky, rozinky, meruňky, fíky, datle…
pekanové, vlašské, mandle, lískové…
semínka 10 g
dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná...

Postup

1

Předehřejte troubu na 170/150 °C a vyložte plech pečicím papírem.

2

Promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a cukrem.

3

Rozpusťte máslo a přilijte k němu javorový sirup. Pak prošlehejte s vejcem.

4

Přisypte ochucenou mouku, přidejte vločky a nasekané sušené ovoce, oříšky a semínka. Lžící spojte v lepivou hmotu.

5

Z těsta tvarujte kuličky, mírně je zploštěte a skládejte na plech (nebo sušenky tvarujte pomocí vykrajovátka či skleničky).

6

Pečte 12  –15 minut do zezlátnutí. Nechte zcela vychladnout na mřížce a podávejte nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Komentáře

29.11.2022 19:57
Dobrý den, používáte do receptu jemně mleté ovesné vločky? Použila jsem celé a hmota skoro vůbec nedržela pohromadě. Je to spíš taková granola, chuťově dobrá :)
15.12.2022 12:34

Dobrý den, paní Unger,
myslím, že i my jsme použili celé vločky. Hodně záleží na savosti mouky (a tím soudržnosti celé směsi), což bývá u celozrnné docela problém. Je-li těsto drobivé, nebojte se přidat více másla, které těsto spojí. Lze použít i žloutek navíc.

Přejeme krásné svátky,
redakce Apetitu

26.01.2021 14:32

Místo javorového sirupu jsem dala čekankový a za sušené ovoce jsem zvolila brusinky. Jsou výborné.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...