Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníčková zmrzlina
Perníčková zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníčková zmrzlina

4.3/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4018 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 173 g
Tuky 325 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prává chuť a vůně Vánoc v podobě zmrzliny! Tuhle perníčkovou budete ale s láskou mlsat celý rok, nejen u ozdobeného stromečku.

Suroviny

mléko 180 ml
hnědý cukr 100 g
med 40 ml
tekutý
perník 100 g
zbylé perníčky bez polevy, perník na strouhání, rumové perníčky – rozmleté

Postup

1

Do rendlíku nalijte mléko a polovinu smetany, přisypte cukr. Druhou polovinu smetany vlijte do mísy, ve které se bude zmrzlina později chladit, přidejte med a navrch mísy položte síto. Do další mísy dejte žloutky a rozšlehejte je s perníkovým kořením.

2

Obsah rendlíku zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do rendlíku.

3

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a medem a promíchejte. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice. 

4

Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat, na konci míchání vsypte rozemletý perník. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže a perník vložte při posledním promíchání zmrzliny.

BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...