Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníkové pracny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 45
Více než hodinu Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5038 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 525 g
Tuky 292 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť pracen, vůně perníčků – zkrátka Vánoce v každém drobečku. Tyhle křehoučké pracny se na jazyku jen rozplývají. 

Suroviny

strouhané
máslo 250 g
nakrájené na malé kostičky + případně navíc na vymazání formiček
Na dokončení
vanilkový nebo moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem, na obalení

Postup

1

Ořechy promíchejte s moukou, moučkovým cukrem, kakaem a perníkovým kořením. Přidejte máslo
a prsty vypracujte nejdříve drobenku a poté soudržné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte minimálně na 3 hodiny (nebo lépe přes noc) do lednice.

2

Troubu rozehřejte na 170°C. Z těsta odebírejte kousky a každý vždy vtlačte do formičky na pracny. Ty můžete před prvním použitím pro jistotu vymazat máslem. Naplněné formičky vyskládejte na plech s nižším okrajem a pečte v předehřáté troubě zhruba 15 minut (délka pečení závisí na velikosti formiček). Ještě horké vyklepněte
a obalte ve vanilkovém moučkovém cukru (nebo moučkovém cukru promíchaném s vanilkovým cukrem). Nechte vychladnout a skladujte v suchu a chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...