Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Piškotový dort s jahodovým džemem a šlehačkou (Victoria Sponge Cake)
Piškotový dort s jahodovým džemem a šlehačkou (Victoria Sponge Cake)
ZDROJ: Olive Magazine
sdílet:

Piškotový dort s jahodovým džemem a šlehačkou (Victoria Sponge Cake)

4.8/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Na 1 dort (pro cca 8 osob)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3733 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 336 g
Tuky 233 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte jednoduchý recept na absolutní klasiku mezi britskými dezerty, kterou milovala už královna Viktorie. Tento dezert kombinuje nadýchaný a díky máslu zároveň vláčný piškot s jahodovým džemem a krémovou náplní. Tradiční ozdoba? Pouze lehký poprašek moučkového cukru. 

5 jednoduchých kroků k dokonalému piškotovému dortu Victoria Sponge: Tajemství dokonalého dortu spočívá v přípravě toho nejlehčího a nejnadýchanějšího piškotu. Stačí udělat několik malých kroků, které vás k dokonalosti rozhodně přiblíží. 

  1. BUĎTE PŘIPRAVENI: Vše si připravte předem. Odvažte suroviny, formy pečlivě vyložte pečicím papírem a troubu předem vyhřejte. Díky tomu můžete dort vložit do trouby dřív, než vzdušné těsto začne ztrácet objem.
     
  2. ZMĚKLÉ MÁSLO: Ujistěte se, že je máslo opravdu měkké (ale ne rozpuštěné). Máslo se snáze spojí s cukrem a při šlehání vniknou do směsi další vzduchové bubliny, takže bude nadýchanější.
     
  3. VEJCE: Čerstvá vejce pokojové teploty pojmou více vzduchu než ta stará nebo ta právě vytažená z lednice, díky čemuž bude piškot lehčí a vzdušnější. 
     
  4. PŘIDÁVÁNÍ VAJEC: Přidáním vajec najednou by byla směs příliš těžká a přestala by se našlehávat. Přidávejte jedno po druhém, aby dort zůstal nadýchaný.
     
  5. PROSÍVÁNÍ: Proséváním mouky odstraníte nejen hrudky, ale také směs načechráte. Do těsta se tak opět dostane další kýžený vzduch. 
Skryt pre seznam

Suroviny

máslo 175 g
změklé
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo vanilková pasta
vejce 3 ks
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
nemusí být
NA NÁPLŇ
jahodový džem 4 PL
40%, ušlehaná
na poprášení

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180°C. Dvě 18cm formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (dno i boky).

2

Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem či pastou do nadýchané pěny. 

3

Po jednom zašlehejte vejce. 

4

Stěrkou opatrně, ale důkladně zapracujte prosátou směs mouky, kypřicího prášku a soli. 

5

Směs rozdělte do forem a urovnejte stěrkou.

6

Pečte oba korpusy zároveň 20–25 minut dozlatova, nebo dokud se mírně neoddělí od od okrajů formy. Při lehkém stlačení by měly vyskočit zpět.

7

Nechte 5 minut vychladnout, poté vyklopte na mřížku a sloupněte papír. Před plněním nechte zcela vychladnout.

8

Jeden korpus položte rovnou stranou na servírovací talíř, potřete džemem a poté i ušlehanou šlehačkou. Navrch položte druhý korpus rovnou stranou nahoru. Poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj: Olive magazine

 

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...