Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pizza s vejci Benedikt a buffalo omáčkou
Pizza s vejci Benedikt a buffalo omáčkou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pizza s vejci Benedikt a buffalo omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4584 kcal
Bílkoviny 282 g
Sacharidy 143 g
Tuky 330 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tři zdánlivě nespojitelné věci – pizza, vejce Benedikt a buffalo omáčka, spolu hrají chuťový koncert, o kterém se vám ani nesnilo. Takhle si představujeme dokonalý „comfort food“, tedy jídlo, jež má za úkol potěšit a pohladit po duši. 

Suroviny

vejce 4 ks
prosciutto 4 plátky
hotové těsto (viz Něco navíc)
ricotta 100 g
česnek 1 stroužek
drcený
kůra najemno nastrouhaná
sůl
fontina 50 g
sýr nakrájený na 3cm kostičky
bazalka ½ svazku
salát 1 hrst
mladé lístky k podávání – baby špenát, polníček, rukola...
Na holandskou omáčku
ghí 125 g
přepuštěné máslo, teplé
buffalo omáčka

Postup

1

Vejce povařte 4 minuty v mírně vroucí vodě a poté je nechte zcela vychladnout
v ledové vodě. Prosciutto opečte na pánvi.

2

Troubu předehřejte na 200°C. Z těsta vyválejte kruh (pokud máte již vyválené, jednoduše je rozložte). Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut, aby začalo zlátnout.

3

Na holandskou omáčku vlijte do rendlíku vroucí vodu, na něj posaďte žáruvzdornou misku, přidejte žloutek a 2–5 minut jej prošlehávejte, dokud nebude světlý, napěněný a trochu zhoustlý. Pokud by vám připadlo, že se žloutek začíná srážet, okamžitě misku odstavte a intenzivně míchejte, dokud obsah misky trochu nezchladne. Poté začněte postupně přilévat a zašlehávat teplé máslo, dokud nevznikne omáčka hustá skoro jako majonéza (příliš hustou zřeďte lžičkou vroucí vody). Nakonec vmíchejte buffalo omáčku. Udržujte v teple.

4

Ricottu promíchejte s česnekem, citronovou kůrou a solí. Pizza těsto vyjměte, potřete ricottovou směsí a nechte zhruba 3cm okraje volné. Navrch rozdrobte polovinu prosciutta, rozprostřete sýr fontina a natrhejte mozzarellu. Vraťte do trouby a pečte 5–10 minut.

5

Vejce velmi opatrně oloupejte a položte je na pizzu. Přelijte zhruba polovinou holandské omáčky a vraťte ještě na 2 minuty do trouby. Vyjměte, nahoru natrhejte bazalku a zbylé prosciutto a podávejte s lupením a zbylou holandskou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Těsto na pizzu seženete hotové vyválené, ale můžete koupit i předpečené. Skvělé mají například v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia. V takovém případě je nemusíte předpékat v troubě a rovnou je můžete pomazat ricottou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...