Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Poctivá sekaná pečená se zeleninou
Poctivá sekaná pečená se zeleninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Poctivá sekaná pečená se zeleninou

5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 3–4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2561 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 312 g
Tuky 65 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, který rozdělil redakci: jedni ocenili čistou chuť masa, druhým připadala sekaná trochu suchá.

Suroviny

viz Něco navíc
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
menší, nadrobno, nebo 2 šalotky
petrželka 5 snítek
hladkolistá, lístky nadrobno
mleté sušené hříbky nebo houbového koření bez soli (lze vynechat)
provensálské koření ¼ ČL
sušené
suché
menší
slanina 1 plátek
rozkrájený na třetiny
Na přílohu
pěkné (nové nebo varný typ A), podélně nakrájené na osminky
baby mrkev 4 ks
oloupané, ale klidně s kousky nati
rajčata cherry
na větvičce
olivový olej
sůl vločková

Postup

1

Den předem dejte všechno maso do mísy, přidejte česnek utřený se 1/4 lžičky soli, cibuli nebo šalotku, petrželku, mleté hříbky, chcete-li, provensálské bylinky, víno, zbývající sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte a propracujte rukama. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a odložte na 24 hodin do chladničky.

2

Druhý den předehřejte troubu na 180 °C. Odeberte kousek směsi a rychle ho opečte v pánvičce – ochutnejte a podle potřeby dolaďte chuť. Pak ze směsi vytvarujte šišku a položte ji do pekáčku nebo zapékací mísy. Bobkové listy položte v rovnoměrných rozestupech na sekanou, stejně tak i slaninu.

3

Zeleninu na přílohu potřete trochou oleje a osolte. Rozprostřete ji kolem sekané. Pečte 45–50 minut, zeleninu jednou obraťte. Hotová sekaná by měla být na povrchu mírně dohněda a uvnitř propečená, slanina trošku křupavá, vnitřní teplota sekané okolo 66 °C (při zapíchnutí špejle do středu vytéká čirá šťáva, ne růžová). Zelenina by měla být měkká.

4

Upečenou sekanou nechte 5 minut odpočívat, pak ji nakrájejte na plátky a podávejte s pečenou zeleninou.

NĚCO NAVÍC
Poměr hovězího a vepřového masa můžete upravit na 1 : 1.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...