Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 26
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1101 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 134 g
Tuky 34 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť olivového oleje a omamná vůně tymiánu a pomeranče této jemné elegantní polévky vám pomohou vyhnat z hlavy jakékoli vzpomínky na dětskou výživu.

Suroviny

mrkev 800 g
na kolečka
olivový olej 2 PL
pórek 1 ks
bílá část, na kolečka nakrájená
čerstvá štáva z menšího plodu
vývar kuřecí 1 l
jogurt bílý 1 kelímek
tučný, hustý
tymián 1 ČL
sezamová semínka
opražená, lze vynechat
sůl
pepř

Postup

1

Na oleji poduste za občasného míchání pórek a mrkev. Bude to trvat asi 10 minut. Zelenina by měla jen lehce zezlátnout. 

2

Přilijte pomerančovou šťávu a vývar, přidejte půl lžičky tymiánu a mírně povařte asi 15 minut.

Tip Apetitu:
Krémové polévky si ve světových kuchyních stojí o třídu výš než jejich kolegyně, které nebyly závěrem vaření propasírovány nebo rozšlehány dohladka. Pokud vaší polévce k té pravé luxusní konzistenci ještě krůček chybí, můžete si vypomoci klasickou jíškou. Podstatně elegantnější a lehčí je přidat při vaření několik kousků brambor, které nakonec rozmixujete spolu s ostatní zeleninou. Pro změnu můžete na závěr v polévce rozpustit kousek másla prohnětený s trochou hladké mouky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

24.10.2008 19:58
Polevka je vyborna, miluje ji i manzel ktery jinak radeji maso a osklibal se kdyz jsem rikala, ze udelam mrkvovou polevku. Ale od te doby zadoni, kdy ji udelam zase :) Jen premyslim, co jsem udelala prvne spatne, ze se mi mrkev moc nerozvarila, ani asi po hodine. Musela jsem ji docela nasilim rozmixovat a i tak zustaly kousky.
12.04.2008 08:00
Jogurt je pouze čepička navrchu polévky. Velmi pravděpodobně..
03.02.2007 14:23
Polévka skvělá, ale bylo potřeba asi o 1/4 l vývaru víc (na tenhle objem mrkve a pórku), jinak je to regulérní kaše místo polévky. A při psaní postupu příště méně chvátat! Kam zmizel jogurt uvedený v ingrediencích? Chybí i mixování... pro zkušenější je to jasné, ale chudák zařátečník samouk
21.12.2007 16:21
Kdyz jsi tak chytra a chces nam chudackum pomoct tak proc jsi to tam nenapsala o tom jogurtu ?
29.03.2008 12:15
Neverim svym ocim, uz i v diskusi u receptu se objevuje ona typicky ceska "reakcni" agrese... Monicina vytka byla opodstatnena, s jogurtem je to i pro me zahada, skoda, ze se autori nedivaji do diskusi a neprovedou upravu...
02.07.2008 11:47
Agrese u vaření se docela hodí (třeba při naklepávání řízků). Jogurt snad vyplývá z obrázku a to, že krémová polévka se neobejde bez mixování jsem věděla už v osmi letech
10.05.2008 12:02
S tou agresi a hlupotou na ceskem internetu je to silene, diky monice zaprizpevek, upozornila nas na uskali receptu. Nika nas bohuzel upozornila jen na svou hloupost.
25.09.2008 20:51
Je to fakt hnusné, jak se někteří lidé v diskusích chovají. Naštěstí ne úplně všude. Pokud někomu vadí, co někdo dopíše ve snaze pomoct, tak ať to nečte. Mně to pomohlo.
11.03.2008 22:23
ano, je pravda, ze se musi pridat vice vyvaru, nebot pak je to hodne kasovite huste. JInak, polevka me nadchla a je vynikajici. Jednicka s hvezdickou.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...