Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka se sýrem brie a fazolkami
Polévka se sýrem brie a fazolkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka se sýrem brie a fazolkami

4.3/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1029 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 131 g
Tuky 34 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodná polévka z dostupných surovin je plná zeleniny i lehká, přestože obsahuje sýr a smetanu. Nejlépe chutná s ořechovým chlebem či křupavou bagetou.

Suroviny

vývar zeleninový 1 l
olivový olej
mrkev 1 ks
na kostičky
na kostičky
nakrájené najemno
česnek 2 stroužky
najemno
fazolky 300 g
směs zelených a žlutých, fazolky očištěné a překrojené na půl
provensálské koření 2 ČL
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
z 1/2 citronu, jemně nastrouhaná
bez kůrky
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Vlijte do hrnce studený vývar. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a postupně zprudka restujte vždy na malé dávce oleje osolenou a opepřenou mrkev, pak osolené brambory a nakonec opečte dosklovita společně cibuli s česnekem. Při opékání zeleninu občas promíchejte, aby se nepřichytila. Technika prudkého opečení způsobí, že se zelenina rychle zatáhne a zachová si barvu i pevnost. Každou surovinu po opečení hned vsypte do hrnce s vývarem.

2

Přiveďte vývar se zeleninou k jemnému varu a vařte cca 6 minut, aby zelenina změkla na skus. Přidejte fazolky a lžičku provensálského koření a vařte 4–5 minut. Nakonec vložte řapíkatý celer a povařte jen krátce, aby celer zůstal křupavý. Do hrnce nastrouhejte citronovou kůru a pak sundejte z ohně.

3

Do menšího rendlíku vlijte smetanu, vsypte zbylou lžičku provensálského koření a přiveďte k varu. Sýr nakrájejte na drobné kostičky a seškrábněte z prkénka do rendlíku ke smetaně. Prošlehávejte na mírném ohni dohladka.

4

Odeberte z hrnce naběračku horkého vývaru a opatrně jej přelijte ke smetaně a metličkou důkladně rozmíchejte. Pak vlijte k polévce, promíchejte a nechte společně prohřát. Polévka je dobrá jen tak, ale můžete k ní podávat křupavou bagetu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...