Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 23
Více než dvě hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3536 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 256 g
Tuky 194 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomalu pečená kolínka jsou tradiční hit české kuchyně, který nikdy neomrzí. Ale i ten nejověřenější recept se dá obléknoud do nového kabátu. Stačí kolínka doplnit sladkokyselými šalotkami a jemným smetanovým špenátem a máte pochoutku, která žádný milovník poctivé porce masa neodolá.

Suroviny

koupíte např. v Globusu
olivový olej 1 PL
+ trocha navíc na potření
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
prolisované
špek 50 g
bílá uzená slanina, na kostičky
nakrájená nahrubo
rozmarýn 4 snítky
Na šalotky
malá, oloupaná
vinný ocet bílý 4 PL
Na špenát
nakrájená nadrobno
mírně povolený
strouhanka
na zahuštění, podle potřeby
česnek 2 stroužky
drcené
majoránka (drhnutá) 1 špetka
lze použít i nasekané čerstvé lístky (nemusí být)

Postup

1

Troubu předehřejte na 150 °C.

2

Kolínka lehce potřete olivovým olejem, osolte, opepřete, potřete česnekem a vše do nich důkladně vmasírujte.

3

Do litinového pekáče vsypte nakrájený špek a nechte z něj vyškvařit tuk, na něj nasypte cibuli a přidejte rozmarýn a bobkové listy a chvilku opékejte, než se všechno rozvoní.

4

Potom vložte maso, podlijte trochou vody, zakryjte a dejte do trouby. Pomalu pečte asi 2,5 hodiny, během té doby kolínka otáčejte, podlévejte vodou podle potřeby a přelévejte výpekem.

5

Ke konci pečení odkryjte a dopečte dozlatova – maso by se mělo doslova rozplývat a oddělovat od kostí.

6

Mezitím na šalotky do rendlíku se silným dnem nasypte cukr a zahřívejte, až se cukr začne tavit. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a tekutý karamel nezačne tmavnout.

7

Do světle hnědého karamelu (měl by mít barvu a konzistenci tekutého medu) vmíchejte máslo a přidejte šalotky. Promíchejte a cibuli nechte asi 2 minuty opékat dozlatova a obalovat v karamelu.

8

Pak zalijte vínem, 100 ml vody a octem. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí, ztlumte a duste 20 minut doměkka. Občas promíchejte. Tekutina by se měla odpařit, pokud je potřeba, trochu vody zase přilijte.

9

V dalším rendlíku připravte špenát: Na másle opečte cibuli dozlatova, na ni dejte špenát a nechte ho rozehřát, potom přilijte smetanu a nechte odvařit nadbytečnou tekutinu nebo špenát zahustěte trochou strouhanky. Osolte, opepřete a vmíchejte česnek.

10

Nakonec můžete ozvláštnit trochou dobře promnuté majoránky nebo posypat čerstvou, máte-li ji.

11

Podávejte s kolínkem a šalotkami, jako příloha budou skvělé vařené brambory nebo jemné bramborové knedlíky.

NĚCO NAVÍC

  • České jehněčí maso má sezonu dvakrát do roka – na jaře a na podzim. V tu dobu si jím můžete hezky zpestřit jídelníček – jehněčí totiž nabízí nepřeberné možnosti úprav.
  • Pod pojmem jehněčí rozumíme maso zvířat do stáří 1 roku (přičemž ideální jateční věk je 6 měsíců), potom už se maso označuje jako skopové.
  • Pokud je jehněčí opravdu mladé, dobře upravené a servírované na nahřátých talířích, nemusíte mít z typické jehněčí chuti a vůně obavy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...