Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Prasorizo – řecká rýže s pórkem
Prasorizo – řecká rýže s pórkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Prasorizo – řecká rýže s pórkem

4.3/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3239 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 381 g
Tuky 135 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prasorizo (praso = řecky pórek) je tradiční řecký postní pokrm a jako takový se podává samotný. Skvělý je ale také v doprovodu sýra feta anebo jako příloha ke kuřecímu masu.

Suroviny

olivový olej panenský 100 ml
+ podle chuti k podávání
nakrájená nadrobno
jarní cibulka 4 ks
nakrájené na kolečka
česnek 6 stroužků
na plátky
pórek 2 ks
celkem 600 g, zbavený tmavě zelené části a nakrájený na tlustá šikmá kolečka
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 1,5 l
nebo voda
rýže kulatozrnná 120 g
jako na rizoto
rýže dlouhozrnná 200 g
běžná, ne basmati ani jasmínová
kopr 2 PL
čerstvý, nasekaný + na ozdobení
ze 2 najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva + 1 na klínky k podávání
k podávání (nemusí být)

Postup

1

V rendlíku či hrnci rozehřejte olej na silném ohni. Potom zmírněte oheň na střední, vsypte cibuli a opékejte do změknutí
a zezlátnutí. Pak vsypte jarní cibulky, česnek a pórek. Opékejte další 2–3 minuty za občasného promíchání, aby mírně změkly. Osolte, zalijte 500ml vody. Zmírněte oheň na střední až mírný a zvolna vařte přiklopené 20 minut. Podle potřeby přilijte vroucí vodu.

2

Vlijte 1,2 litru horkého vývaru (nebo vroucí vody) a vsypte kulatozrnnou rýži. Přiklopte a vařte dalších 10 minut. Potom přidejte dlouhozrnnou rýži a vařte pod pokličkou ještě 15 minut, aby byly oba druhy rýže uvařené. Pokud by se tekutina ,ztratila‘, aniž by byla rýže hotová, přilijte další horký vývar či vodu.

3

Když se blíží posledních 5 minut vaření, přidejte kopr a citronovou kůru a šťávu podle chuti a také pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Výsledek by měl být hodně ,mokrý‘, ale ne kaše či polévka.

4

Podávejte ozdobené dalším pepřem a koprem, doplňte klínky citronu a podle chuti i fetou. Můžete pokapat také trochou olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...