Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Puristické těstoviny carbonara
Puristické těstoviny carbonara
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Puristické těstoviny carbonara

4.1/5 Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2707 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 124 g
Tuky 162 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopis čtenářky ohledně naší verze těstovin carbonara nás inspiroval, abychom se na příběh tohoto italského pokrmu, typického především pro hlavní město Řím, podívali podrobněji. Přicházíme tedy s puristickým receptem, který potěší všechny milovníky klasiky. Pokud by vám množství sýra a guanciale připadalo příliš malé, vězte, že existují i skromnější verze, než je naše střední cesta. O to důležitější je pořídit si opravdu dobré těstoviny.

Suroviny

vejce 1 ks
nastrouhaný co nejvíc najemno + k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý či drcený
kvalitní semolinové špegety (nejlépe spaghettoni) nebo krátké těstoviny rigatoni
slanina 150 g
guanciale (nasolený vepřový bok) – na kostičky či nudličky

Postup

1

V míse našlehejte metlou žloutky a bílek do bledé pěny. Přidejte sýr pecorino a dobře promíchejte, aby byla směs lesklá a hustá. Posypte trochou nahrubo umletého či drceného pepře, zakryjte a uložte na 20 minut do chladničky.

2

V hrnci přiveďte k varu vodu, pořádně ji osolte, vložte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, aby byly al dente (uvnitř pevné na skus). Pak je sceďte a uchovejte při tom hrnek vody, v níž se vařily. Horké těstoviny vraťte do hrnce.

3

Mezitím v pánvi na středním ohni opékejte guanciale cca 10 minut do světle zlatova, podle potřeby míchejte (nepřidávejte jiný tuk, guanciale ho uvolní dost). Pak odeberte lžící polovinu tuku (lze ho použít k jinému vaření) a pánev s guanciale a zbylým tukem odložte stranou.

4

Těstoviny zalijte vychlazenou vaječno-sýrovou směsí, pak přidejte křupavé guanciale a tuk. Všechno rychle promíchejte, přilijte trochu vody z vaření, omáčka má být hladká a krémová. Podávejte ihned, posypané dalším pecorinem podle chuti a trochou hrubě mletého či drceného černého pepře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...