Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajská omáčka se skořicí a tymiánem

Rajská omáčka se skořicí a tymiánem

Hodnocení receptu
4.7/5 Počet hodnocení: 17
Do 30 minut Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2038 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 360 g
Tuky 37 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

olivový olej 1 PL
jemně pokrájené
nové koření 4 kuličky
pepř celý 4 kuličky
třtinový cukr 1 PL
vývar hovězí
sůl
tymián sušený

Postup

1

Začneme obyčejnou máslovo-cibulkovou jíškou, do které přidáme lžíci olivového oleje, aby se moc nepřipalovala. Osmažíme tak, aby cibulka chytla nazlátlou barvu, nesmíme ji připálit.

2

K cibulce vhodíme celé koření a osmahneme taky. Koření na oleji se nám dříve rozvoní a jeho aróma okamžitě přejde do samotné omáčky.

3

Na samý konec smažení jíšky přidám trochu cukru, aby se malinko rozpustil, minutka stačí.

4

Cibulkovou jíšku zředíme rajčatovým protlakem a vývarem či vodou a dobře promícháme, aby se jíška stala hladkou a tím se nám utvoří celý základ omáčky.

5

Nyní už jenom promíchávám metlou, aby byla omáčka hladká a nechávám se omámit tou vůní rajské omáčky, která se ubytuje v každém koutku naší kuchyně a vleze do domu i sousedům ;)

Tip: Je důležité ochutnat a chuť omáčky doladit tak, aby ta symfonie chutí lahodila právě tomu vašemu mlsnému jazyku. Když přikyselit, tak postačí pár kapek citrónové šťávy, v opačném případě dosladíme a je hotovo. Zvládne se to za krátkou chvilku.

Starý figl z kuchyně babiček radí utopit pár zbylých perníčků v omáčce, protože dokáží její chuť krásně vyladit a navíc ji i parádně zahustit. Pro klasickou českou rajskou omáčku je to velmi užitečná rada.

Autor: aries

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...