Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rakytníkový džem
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Na 5 sklenic po 350 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5326 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 1089 g
Tuky 90 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkokyselý rakytníkový džem je skvělý do jogurtu, na chleba s máslem, k lívanečkům, k masu i sýrům.

Suroviny

pomerančová šťáva 100 ml
želírovací cukr 1 kg
1:1

Postup

1

Navažte 1,5 kg plodů rakytníku, přeberte je a umyjte.

2

Rakytník nasypte do hrnce a přilijte 100 ml pomerančové šťávy. Postavte na mírný oheň, přiveďte k varu a zvolna vařte 10 minut.

3

Protřete rakytník přes velmi jemné síto. Vzniklou dřeň a 1 kg želírovacího cukru 1:1 dejte do čistého hrnce, promíchejte, přiveďte k varu a zprudka vařte 4–5 minut. Nalijte do 5 sterilizovaných sklenic o objemu zhruba 350 ml, ihned uzavřete a nechte vychladnout. Uchovávejte v chladnější místnosti, v suchu a temnu. Vydrží cca 1 rok.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...