Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řezy Alpská kostka
Řezy Alpská kostka
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:

Řezy Alpská kostka

4/5 Počet hodnocení: 25
Snadné Na plech o rozměrech 25 x 36 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 50000 kcal
Bílkoviny 1000 g
Sacharidy 4000 g
Tuky 3000 g
Vláknina 500 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řezy Alpská kostka jsou dokonalým spojením sametového krému s křupavými pusinkami, piškotu důkladně prokapaného opojným punčem a kyselého rybízového džemu. Tento dezert je jako stvořen pro zvláštní příležitosti. Svým vzhledem i chutí naprosto okouzlí všechny hosty, kteří nebudou chtít odejít, dokud se s nimi nepodělíte o recept.

Suroviny

Na piškot
vejce 4 ks
sůl 1 g
Na krém
máslo 300 g
karamelizované (např. Salko karamel)
káva instantní 10 g
vaječný likér 125 ml
sněhové pusinky 300 g
Na punč
voda 125 ml
vodka 45 ml
Na dokončení
rybízový džem 200 g
tmavá čokoláda 50 g

Postup

1

Všechny suroviny kromě smetany ke šlehání vyndejte v předstihu na linku, aby měly pokojovou teplotu.

2

Plech s vyššími okraji o rozměrech 25 x 36 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 175°C.

3

Upečte piškot. Vejce rozklepněte, oddělte bílky od žloutků. Bílky a špetku soli dejte do mísy robotu a šlehejte balonovou metlou, asi po 1 minutě přidejte 1 lžíci cukru a dále šlehejte. Když je cukr dokonale zapracovaný, přidejte další lžíci cukru a takto pokračujte, až ho spotřebujete všechen. Poté přidejte žloutky a promíchejte. Mouku a kakao prosijte přes síto, přidejte k vaječné směsi a stěrkou opatrně zapracujte. Hotové těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou.

4

Pečte 25 minut dozlatova a propečení otestujte zapíchnutím špejle. Pokud vyjde ven čistá a suchá, je hotovo. Vyjměte z trouby a plech pusťte z výšky 30 cm na podlahu. Tím zajistíte, že těsto bude rovnoměrné.

5

Připravte krém. Máslo dejte do mísy robotu a balonovou metlou šlehejte, až vznikne nadýchaná hmota. Za stálého míchání po částech přidávejte kávu a kondenzované mléko a pomalu přilévejte vaječný koňak. Pusinky rozlámejte a vmíchejte do krému.

6

Na punč smíchejte vodu s vodkou.

7

Upečený piškot nechte ve formě a pokapejte punčem podle chuti. Potřete štědře rybízovým džemem. Navrch rozetřete karamelovo-vaječný krém s pusinkami. Stěrkou uhlaďte a nechte asi 4 hodiny chladit v lednici.

8

Vychlazenou smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem dotuha. Naneste ji na vršek vychlazeného dezertu, stěrkou uhlaďte a vraťte zpět do lednice asi na 1 hodinu.

9

Čokoládu nastrouhejte na hrubém struhadle a posypte jí povrch dezertu. Uložte do lednice. Před podáváním nakrájejte Alpské kostky na řezy. 

Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...