Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rolovaní pstruzi pečení na fenyklu a bramborách
Rolovaní pstruzi pečení na fenyklu a bramborách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rolovaní pstruzi pečení na fenyklu a bramborách

4/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5932 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 116 g
Tuky 570 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do tohohle efektního receptu se hodí jakékoli tenčí rybí filety s kůží a bez kostí. Ručíme vám za to, že tímhle receptem naprosto oslníte každého milovníka ryb.

Suroviny

střední, varného typu B, vydrhnuté a nakrájené na tenké plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
bulva nakrájená na tenké plátky, nať odložená na ozdobení
nakrájená na tenká kolečka
petrželka 2 hrsti
kudrnka, nasekaná
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
olivový olej 3 PL
suché
pstruh 2 ks
filety ze 2 větších pstruhů (viz Něco navíc)
máslo 4 plátky
tenké
malý - najemno nastrouhaná kůra a citron pak nakrájený na tenké plátky
tymián 4 snítky
lístky odrhnuté
rozmarýn 2 snítky
lístky nasekané nadrobno

Postup

1

Nepovinný krok: pokud chcete mít jistotu, že brambory opravdu změknou, předvařte je před pečením v osolené vodě, aby trochu změkly, ale byly ještě pevné na skus.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory, fenykl a cibuli dejte do velkého pekáče nebo na hluboký plech, podle potřeby vyložený pečicím papírem. Posypte dvěma třetinami kudrnky a česnekem, pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pak všechno promíchejte rukama tak, aby se plátky nepolámaly a co nejvíc zeleniny bylo obalené olejem.

3

Zeleninu rovnoměrně rozprostřete po pečicí nádobě. Pak opatrně podél okraje vlijte víno tak, aby neopláchlo olej ze zeleniny. Pečicí nádobu zakryjte alobalem a utěsněte jej. Pečte 20 minut, pak odkryjte a pečte ještě 10 minut.

4

Mezitím poklaďte každý filet plátkem másla, čtvrtinou koleček citronu, zbývající kudrnkou a lístky tymiánu a rozmarýnu. Zarolujte je od širšího konce (tedy ,od hlavy‘) a převažte kuchyňským provázkem, aby pěkně držely pohromadě. Položte je na předpečenou zeleninu a dejte péct nezakryté na dalších 20–30 minut, aby byla ryba i zelenina hotová.

5

Upečenou rybu posypte na- strouhanou citronovou kůrou a neste na stůl. Můžete doplnit hladkolistou petrželkou a fenyklovou natí.

NĚCO NAVÍC
Pokud koupíte celé ryby, postupujte při filetování takto: Špičkou ostrého tenkého nože rozřízněte rybě břicho a vyjměte vnitřnosti. Odsekněte hlavu a rybu omyjte. Rybu položte na bok. U ocasu nůž prostrčte mezi maso a páteř a řežte po celé délce až k hlavě, abyste maso oddělili od páteře. Žeberní kosti podřízněte šikmým řezem a kosti ze středu vyberte pinzetou. Máte první filet. Rybu obraťte, nad páteří prostrčte nůž a stejně vytvořte i druhý
filet. Kostru a hlavu lze zužitkovat na rybí vývar.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...