Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rozmarýnový králík s bramborovými šiškami
Rozmarýnový králík s bramborovými šiškami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rozmarýnový králík s bramborovými šiškami

4/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3403 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 478 g
Tuky 92 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Letní oběd jako ze žurnálu – barevný, voňavý a plný chuti. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
+ trocha navíc
nakrájené na kostičky či nudličky
menší, bez hlavy (do 1,5 kg), naporcovaný 6–8 dílů a osolený
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená nadrobno
rozmarýn 3 snítky
lístky otrhané a nasekané nadrobno + na ozdobení
petrželka 2 snítky
hladkolistá, nasekaná hodně nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
rajčatová pasta 2 PL
nebo rajčatové pyré
suché
vývar kuřecí 120 ml
horký, nebo voda, horká
Na bramborové šišky
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
hrubší
vejce 2 ks
nebo 1 vejce a 2 žloutky
k podávání

Postup

1

Ve velikém rendlíku či velké hluboké pánvi na silnějším ohni rozehřejte olej a máslo. Vsypte slaninu, opékejte 2 minuty, pak přidejte osolené porce králíka, zprudka je opečte ze všech stran dozlatova, trvá to asi 7–8 minut, králíka vyjměte a odložte stranou. Pak do nádoby přidejte cibuli a rozmarýn, opékejte ještě 2–3 minuty na středním ohni tak, aby se nic nespálilo. Poté přidejte petrželku smíchanou s česnekem a troškou oleje a rajčatovou pastu. Opékejte další 2–3 minuty na středním ohni. Podlijte vínem, zprudka vařte 2 minuty, aby se odpařil alkohol. 

2

Pak do nádoby vraťte králíka. Dosolte a opepřete. Následně podlijte takovým množstvím horkého vývaru či vody (i směsi), aby na dně nádoby bylo 1/2–1 cm tekutiny. Přiklopte, přiveďte ji k varu, pak zmírněte oheň a duste nejméně 30–40 minut, aby maso změklo a šlo velmi dobře od kostí (dusit lze i v troubě při 180–200 °C). Mezitím uvařte šišky.

3

Brambory oloupejte a uvařte je v osolené vodě hodně doměkka. Slijte je a přímo v hrnci, ve kterém se vařily, je hned mírně rozšťouchejte a promíchejte s moukou a krupicí. Hrnec přiklopte a nechte chvíli stát – pára prostoupí moukou a šišky budou krásně držet pohromadě. Do hrnce s bramborami přidejte vejce, osolte a šťouchadlem zpracujte hladké těsto. Pomocí dvou lžic tvarujte šišky, házejte je do vroucí osolené vody a 5–7 minut vařte. Šiškami ve vodě občas zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Scezené šišky promíchejte s baby špenátem.

4

Králíka podávejte se šiškami na nahřátém talíři. Můžete ozdobit čerstvým rozmarýnem.

NĚCO NAVÍC
Šišek vám vyjde 6–8 porcí, přebytečné nechte dobře vychladnout, v uzavřené nádobě vydrží v chladničce cca 3 dny, nebo je zamrazte. Pokud použijete žloutky, můžete bílky zamrazit a později použít třeba do solné krusty na ryby. Špenát můžete, ale nemusíte nechat zavadnout na troše oleje nebo pokropený trochou vody na pánvi.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...