Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sacher dort
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
2.1/5 Počet hodnocení: 142
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6105 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 575 g
Tuky 357 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na originální Sacherův dort je přísně střeženým tajemstvím cukrářů vídeňského hotelu Sacher. Tohle čokoládové "nebe v ústech" s meruňkovým džemem potěší každého gurmána. Recept sice není původní, ale chuťově je velmi podobný nejznámnějšímu dortu, který si můžeme dát ve Vídni.

Suroviny

tmavá čokoláda 350 g
rozlámaná na kousky
máslo 150 g
+ navíc na vymazání formy
vanilkový extrakt 5 kapek
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
meruňkový džem 300 ml
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy

Postup

1

150 g rozlámané čokolády rozpusťte ve vodní lázni. 

2

Na polevu si dejte stranou po lžíci cukru a másla.

3

Zbylé máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Za stálého šlehání přidávejte žloutek po žloutku.

4

Máslovou směs smíchejte s vychladlou čokoládou, přisypte prosátou mouku a špetku soli. Důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto.

5

Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Přidávejte po lžících do čokoládové směsi a opatrně stěrkou zapracujte.

6

Dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte papírem na pečení. Čokoládovou směs vlijte do formy a povrch uhlaďte stěrkou. Pečte 40–50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte zcela vychladnout ve formě.

7

Meruňkový džem zahřejte s citronovou šťávou a přepasírujte přes síto. Vychladlý dort vyjměte z formy, rozkrojte ho na dvě stejně silné části a potřete marmeládou. Vrchní část a boky dortu také potřete tenkou vrstvou džemu. 

8

Zbylou nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte odložený cukr a máslo a promíchejte. Odstavte z plotny a přilijte smetanu. Při ohřívání míchejte, ale nenechte vařit. Horkou polevou opatrně polijte nebo potřete vrchní část a boky dortu. Nechte ztuhnout.

Zdroj: Moje Gotowanie

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...