Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.6/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1876 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 209 g
Tuky 79 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šafránové rizoto představuje italskou verzi jemného bezmasého pokrmu, který sice vyžaduje více času na přípravu a pečlivé míchání, avšak za výslednou chuť to rozhodně stojí. Bílé víno a snítky šafránu hrají v tomto receptu důležitou roli a proto ani na jednom nešetřete. Italské rizoto je jako stvořené pro romantickou večeři, ale také pokrm, kdy se chcete sami rozmazlit.

Suroviny

olivový olej 1 PL
nebo 2 šalotky
rýže 200 g
např. Carnaroli, Arborio atd.
suché
vývar zeleninový 1 l
nebo kuřecí
šafrán
+ hoblinky na ozdobení
sůl
pepř

Postup

1

V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli nebo šalotku a nechte zesklovatět.

2

Přidejte rýži a ze všech stran orestujte.

3

Zalijte vínem a nechejte odpařit.

4

Osolte a opepřete.

5

Zalijte horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidejte šafrán a zvolna vařte, dokud se tekutina neodpaří.

6

Často míchejte. Přilijte další vývar a znovu nechtejte odpařit. Čím déle vaříte, tím míně vývaru bude na zalití potřeba.

7

Když je rýže al dente a vývar odpařený (trvá to cca 20 minut od prvního přidání vývaru), sundejte z plotýnky, vmíchejte máslo a dochuťte solí a pepřem.

8

Nakonec přidejte strouhaný parmezán, ještě promíchejte a ihned servírujte.

9

Podávejte s hoblinky parmazánu.

Foto: PXhere.com

Autor: marek.novak75

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...