Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salátová polévka z kuřecího vývaru
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Na 1,2–1,5 l vývaru a 2 porce polévky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 854 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 78 g
Tuky 32 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ze skeletu, kůže a křídel uvaříte skvělý vývar, který využijete jako základ salátové polévky. Ta v sobě umně spojuje polévku a salát, je jen na vás, k čemu bude mít blíž. Zužitkovat v něm můžete i zdánlivě nesourodé zbytky zeleniny a bylinek z lednice.

Suroviny

Na vývar
olivový olej 2 PL
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
+ křídla a ostatní použitelné zbytky z 2kg kuřete s vyřezanými prsními řízky a odříznutými stehny
voda 2 l
česnek 1 stroužek
petrželka 2 snítky
mrkvová nať
svěží, čerstvá
pepř celý 7 kuliček
nové koření 2 kuličky
sůl
Na polévku
vývar kuřecí 600 ml
+ obrané maso, popřípadě i kůže, z vaření vývaru, natrhané či nakrájené
z vaření vývaru, nakrájená na kolečka (nemusí být)
sůl
pepř
čerstvě mletý
salát 4 hrstí
směs listů, ideálně s rukolou
jarní cibulka 2 ks
nakrájená na kolečka
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
pažitka
nasekaná, podle chuti

Postup

1
Kuřecí vývar

V hrnci rozehřejte 1–2 lžíce olivového oleje, vložte řezem dolů 1 cibuli, zbavenou vrchní slupky a rozpůlenou. Opékejte, aby cibule na řezu začala zlátnout. Pak vložte 1 mrkev, očištěnou a v celku, 1 petržel, oloupanou a v celku, skelet s křídly a ostatní použitelné zbytky z 1,5–2kg kuřete s vyřezanými prsními řízky a odříznutými stehny. Opékejte, aby cibule hodně zezlátla a maso na skeletu začalo chytat barvu, občas protřeste (nic se nesmí spálit dočerna, a tím zhořknout).

2

Pak zalijte 1,5–2 litry vody, vložte 1 stroužek česneku, 2 snítky petrželky, popřípadě i trochu svěží mrkvové natě, 7 kuliček černého pepře a 2 kuličky nového koření, jemně osolte. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, našikmo přiklopte a zvolna vařte nejméně 1 hodinu, aby byl vývar chutný, maso šlo dobře od kostí a kůže byla měkká.

3

Hotový vývar přeceďte. Libové maso nebo i kůži, máte-li ji rádi, oberte. Mrkev nechte do polévky nebo ji později můžete sníst.

NĚCO NAVÍC
Vývar je nejlepší čerstvý. V chladničce vydrží v uzavřené nádobě nejméně 3 dny, stejně jako maso a vařená mrkev, uchovávejte je každé zvlášť. Vývar a maso můžete i zamrazit, vývar nejlépe po odměřených a označených dávkách. Vývar až na 3 měsíce (nejlepší je první měsíc), maso na měsíc.

Salátová polevka

V rendlíku přiveďte k varu 600 ml vývaru s masem (a mrkví), osolte a opepřete. Pár minut povařte, aby se prohřály. Mezitím do 2 velkých misek rozdělte salátové listy, mungo, jarní cibulky a medvědí česnek. Na ně nalijte vývar s masem (a mrkví) podle chuti, doplňte bylinkami.

NĚCO NAVÍC
V polévce budou skvělé i ředkvičky, nakrájené na kolečka, nebo kedlubna, nastrouhaná nahrubo či nakrájená na tenké plátky. Přidat můžete i zbylou vařenou červenou řepu. Salátové listy, klíčky, bylinky a výhonky se hodí jakékoli. Od věci nejsou ani dokřupava opečené chlebové kostky či nalámané slané krekry anebo pár kapek dobrého octa na dochucení.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...