Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Segedínský guláš podle Honzy Punčocháře
Segedínský guláš podle Honzy Punčocháře
ZDROJ: Renáta Muchová
sdílet:

Segedínský guláš podle Honzy Punčocháře

3.4/5 Počet hodnocení: 7
Do dvou hodin Snadné 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6058 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 430 g
Tuky 386 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Honza Punčochář má rád hospodská jídla, která v kuchyni své restaurace U Matěje ladí k obrazu svého vkusu. Skvělým příkladem je Honzův segedínský guláš, který zařadil do své kuchařky Jak se vaří U Matěje. Kromě vepřové plece do něj přidává uzená vepřová žebra a doprovod omáčce nedělají houskové knedlíky, ale bramborové noky.

Skryt pre seznam

Suroviny

bůček 150 g
vepřový
líčka
sůl
pepř
paprika mletá pálivá 1 ČL
uzená
zelí kysané 400 g
jíška
na zahuštění
česnek 2 stroužky
Bramborové noky
sůl mořská 500 g
moučnaté
sůl
vejce 1 ks
dle tuhosti těsta plus na pomoučnění
mouka semolina 20 g
na opečení

Postup

1

Maso omyjeme a osušíme. Vepřový bůček a plec nakrájíme na kostky, přidáme vepřová líčka, osolíme, opepříme a okmínujeme. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, v hrnci rozpustíme sádlo a cibuli orestujeme do tmavé barvy. Abychom docílili tmavého základu, několikrát cibuli podlijeme vodou a zrestujeme. 

2

Do hotového základu přidáme maso, zarestujeme zasypeme sladkou i pálivou paprikou a znovu zarestujeme. Maso zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme uzené vepřové žebro, bobkový list, přiklopíme a vložíme do trouby rozehřáté na 170 C. Po hodině do hrnce přidáme kysané zeli, znovu přiklopíme a pečeme doměkka. 

3

Až bude maso měkké, scedíme šťávu přes síto, zahustíme ji jíškou a důkladně provaříme (asi 30 minut). Následně do omáčky vložíme maso s kysaným zelím a asi 10 minut vaříme. Dochutíme solí, zjemníme smetanou, a nakonec do omáčky zamícháme utřený česnek. Při podávání můžeme na talíř s gulášem vložit nok zakysané smetany. 

4

Bramborové noky: Plech vysypeme hrubozrnnou mořskou soli a na ni vyskládáme brambory ve slupce. Troubu rozpálíme na 180 C a brambory pečeme hodinu, než budou zcela měkké. Poté je vyndáme. rozpůlíme a lžicí z nich vydlabeme vnitřek.

5

Ještě horké brambory propasírujeme přes pasírovač na kaši, přidáme sůl, vejce, hladkou a semolinovou mouku a vypracujeme hladké, tuhé těsto. S těstem je třeba pracovat rychle, aby nezřídlo.

6

Uděláme hada, posypeme ho moukou a pomoci paletky odkrajujeme noky, které vaříme v osolené vodě dle velikosti 5-8 minut. Uvařené noky vyjmeme, zchladíme v ledové vodě, osušíme a opečeme na pánvi na másle dozlatova.

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...