Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Skotská vejce
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 19
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1210 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 22 g
Tuky 72 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skotské vejce můžete znát ještě pod názvem pštrosí vejce. Variace na sekanou s vajíčkem je populární v anglosaských zemích. Hit bufetu!

Suroviny

vejce 4 ks
sůl
na dochucení masa
pepř
na dochucení masa
petržel
na dochucení masa
mouka 2 PL
na obal vejce
strouhanka
na obal masa
olej
na hluboké smažení

Postup

1

Mleté maso propracujte s kořenicími přísadami (část petrželky si ponechte na ozdobu) a jedním vajíčkem. 

2

Zbylá vejce vložte do studené vody, uveďte do varu a povařte asi sedm minut. 

3

Pak je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Ještě vlhká vajíčka oválejte v mouce (maso na nich pak bude lépe držet). 

4

Opatrně, ale důkladně je obalte masovou směsí  a poté ve strouhance. 

5

Rozehřejte vyšší vrstvu tuku v kastrůlku nebo fritéze a vejce vysmažte dozlatova. Podávejte rozkrojená, případně doplněná majonézovými omáčkami.

Odkud přišla? ‚Scotch eggs‘ údajně vymysleli v londýnském lahůdkářství Fortnum & Mason počátkem 18. století. Oblíbilo si je celé britské impérium včetně Indie (tam dávají místo petržele koriandr), Skotové si ale vybojovali copyright!

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

24.07.2008 17:47
pod tímto názvem se skrývá to samé, v podstatě jde o vejce uvařené natvrdo a obalené v mletém mase. Díky různým" přísadám do mletého masa se s tímto pokrmem dá zajímavě kouzlit. Další možná varianta je péct neobalené ve strouhance. Příprava je delší, ale je to dietnější.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...