Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šneky s pekanovými ořechy, čokoládou a karamelem
Šneky s pekanovými ořechy, čokoládou a karamelem
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Šneky s pekanovými ořechy, čokoládou a karamelem

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 90 minut Snadné Na 10–12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5273 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 595 g
Tuky 255 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasické kynuté skořicové šneky určitě znáte. Jsou nadýchané, voňavé a prudce návykové. Jak je ještě vylepšit? Máslo na potírání šneků můžete kromě skořice ochutit i trochou rumu či tuzemáku. Budou ještě lahodnější. Inspirujte se a přidejte vrstvu čokoládového karamelu s pekanovými ořechy! Z obyčejných šneků udělá přímo nadpozemský zážitek.

Suroviny

+ na poprášení
mléko 200 ml
vlažné
změklé
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
najemno nastrouhaná
Na náplň a dokončení
změklé + na vymazání
rozdělený na 60 a 80 g
nebo podle chuti, mletá
tmavá čokoláda 30 g
50–60%, nasekaná
pekanové ořechy 125 g
nasekané nahrubo

Postup

1

Mouku prosejte do mísy (můžete použít robot) a uprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžičky cukru a polovinu vlažného mléka, promíchejte zlehka vidličkou a zaprašte moukou z mísy. Přikryjte a nechte na teplém místě vzcházet cca 15 minut kvásek.

2

Na okraj mísy s moukou a kváskem dejte změklé máslo, sůl, vejce, vanilkový cukr, najemno nastrouhanou citronovou kůru a zbývající cukr a vypracujte hnětacím hákem nebo vařečkou hebké těsto. Podle potřeby přilévejte při hnětení mléko, aby bylo těsto měkké, ale ne lepivé. Zakryté nechte kynout zhruba 45 minut na dvojnásobný objem.

3

Zapékací mísu nebo pekáček vymažte máslem. Z cukru na náplň odeberte 60 g a smíchejte se skořicí, máslo rozpusťte. Těsto rozválejte na moukou poprášené ploše do obdélníku (cca 30 x 40 cm), potřete částí másla (něco si schovejte navrch) a posypte skořicovým cukrem. Po delší straně pevně srolujte a roládu nakrájejte na 10–12 kousků. Nepříliš natěsno je nasázejte do zapékací mísy či pekáče, potřete zbývajícím máslem a ještě jednou nechte volně přikryté zhruba 15 minut kynout. 

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Šneky pečte 30–40 minut dozlatova, pak vyjměte z trouby, vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

5

Zbylých 80g cukru nasypte do hrnce a nechte na mírném ohni zkaramelizovat – nemíchejte, ale občas zakružte hrncem. Přilijte 50 ml vody a smetanu (pozor, bude to prskat) a na mírném ohni vařte, dokud se nerozpustí možné hrudky. Ještě chvíli vařte, aby omáčka zhoustla, pak odstavte.

6

Vsypte čokoládu a míchejte do rozpuštění. Z ořechů odložte 1 lžíci stranou. Zbytek vsypte do karamelu a zamíchejte. Pak teplý karamel natřete na šneky a posypte odloženými ořechy.

Fotografie převzata z Image Professionals.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...