Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Srnčí masové koule s houbovým ragú
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3713 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 348 g
Tuky 138 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Česku asi nejpopulárnější skandinávské jídlo budete podle tohoto receptu vařit celou zimu. Kromě skvělé chuti mají masové kuličky ještě jednu přednost – lze je i s omáčkou zamrazit a mít tak stále po ruce. 

Suroviny

slunečnicový olej 1 PL
nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
kopr ¼ svazku
nasekaný
mleté, lze nahradit libovým hovězím mletým
rozmixovaný
vejce 1 ks
lehce prošlehané
hořčice dijonská 70 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
houby 400 g
směs hub – my použili krémové žampiony, hlívu královskou a ústřičnou
paprika mletá uzená ½ ČL
mletá
rajčatová pasta 1 PL
lze nahradit zahuštěným protlakem doppio concentrato či rozmixovanými sušenými rajčaty
vývar hovězí 400 ml
silný, domácí
brandy 80 ml
30%, lze nahradit crème fraîche
tagliatelle 400 g
lze nahradit jinými dlouhými těstovinami
mák celý 1 PL
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná

Postup

1

V hluboké pánvi na 1 lžíci oleje opékejte cibuli 3–4 minuty dosklovita. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte. Přendejte do mísy a nechte vychladnout. Promíchejte s koprem, mletým masem, chlebem, vejcem a 2 lžičkami hořčice. Osolte, opepřete a ze směsi vytvarujte asi 30 kuliček. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě předehřáté na 200°C dozlatova. Trvá to asi 20 minut. Pak uchovejte horké.

2

Mezitím do uvolněné pánve dejte 30g másla a zprudka na něm opékejte houby 4–5 minut dozlatova. Vsypte papriku a mouku a míchejte 1 minutu. Přidejte rajčatovou pastu a zalijte vývarem a brandy. Rozmíchejte a vařte 7–8 minut do zhoustnutí. Pak vložte upečené masové kuličky, přidejte zakysanou smetanu a zbylou hořčici a prohřívejte 5 minut.

3

Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je a promíchejte s mákem, půlkou petrželky a zbylými 30g másla. Na závěr osolte.

4

Rozdělte těstoviny a ragú na talíře, posypte zbylou petrželkou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...