Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šťavnatý špíz

Šťavnatý špíz

4.3/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3144 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 214 g
Tuky 182 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Potěšte se vzpomínkou na řecké suvlaki! Báječně se na ně hodí šťavnaté tmavší maso z kuřecích stehýnek, známé jako stehenní řízky. Drobné kostičky jsou pro suvlaki typické. Výsledkem je opravdu šťavnatý špíz, který potěší malé i velké strávníky.

Suroviny

Na špíz
stehenní řízek
oregano
sůl
pepř
olivový olej
bůček 200 g
uzený
na plátky
K podáváni
okurka ½ ks
nastrouhaná
sůl
pepř

Postup

1

Kuřecí maso nakrájejte na drobné kostičky a aspoň na půl hodiny naložte do směsi oleje, oregana, soli a pepře. Pak maso střídavě s kousky bůčku a plátky cibule napíchejte na špízy a deset až dvanáct minut grilujte na uhlí nebo v troubě.

2

Podávejte s chlebovými plackami a jogurtem, který jste smíchali s nastrouhanou okurkou a dochutili.

Grilování 
Rozhodně se nemusíte omezovat jen na teplé počasí! Pokud dostanete zálusk na cokoli z grilu, rozehřejte ten v troubě nebo rozpalte grilovací pánev. Grilování (rožnění) je vedle smažení či opékání na pánvi základním způsobem, jak připravovat minutky. Výhodou je i fakt, že na něj nepotřebujete mnoho tuku; často stačí jen marináda z naloženého masa.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...