Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Supreme z perličky s lasagnemi a žampiony
Supreme z perličky s lasagnemi a žampiony
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Supreme z perličky s lasagnemi a žampiony

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Pro zkušené Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4035 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 391 g
Tuky 181 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Láska je pro mě čistá a upřímná, tak jsem jako hlavní chod zvolil perličku, protože je taky taková. Musíte si s ní ale dát práci a vaření si naplánovat, tohle jídlo nejde odbýt. Tomu druhému tak opravdu dokážete, jak moc vám na něm záleží,“ vysvětluje vznik svého valentýnského menu Roman Kotlář. 

Suroviny

máslo 150 g
změklé
pažitka 2 PL
nadrobno nasekaná
petrželka 1 PL
hladkolistá, nadrobno nasekaná
rozmarýn ½ ČL
lístky najemno nasekané
sůl
pepř
čerstvě mletý
mléko 150 ml
petržel 1 ks
nadrobno nakrájená
mrkev 1 ks
nadrobno nakrájená
řapíkatý celer 1 ks
nadrobno nakrájený
nohy a kloboučky zvlášť, vše nakrájené nahrubo
lasagne (těstovina) 3 plátky
olivový olej
na vymazání a opékání
supreme (viz Něco navíc)
koňak 100 ml
vývar kuřecí 100 ml

Postup

1

Na bylinkové máslo smíchejte 4 lžíce másla s 1 lžící pažitky, petrželkou a rozmarýnem, osolte, opepřete a dejte vychladit.

2

V menším rendlíku rozpusťte lžíci másla, přisypte mouku a osmahněte jíšku. Pomalu zašlehávejte mléko tak, aby nevznikly žmolky. Osolte, opepřete, přidejte muškátový květ a provařte 15–20 minut na bešamel.

3

V pánvi orestujte na lžíci másla petržel, mrkev a celer. Když zelenina změkne, přidejte nožičky hub, zalijte vínem, osolte a opepřete.

4

Troubu vyhřejte na 180°C. Plátky lasagní vařte v osolené vodě asi 6 minut, vyjměte a vykrojte kolečka o průměru zhruba 5 cm. Připravte si formičky na pečení, dno vždy vymažte olivovým olejem a střídavě pak vrstvěte kolečko lasagní, zeleninu s vínem a bešamel – poslední vrstvu bude tvořit zelenina. Dejte péct na 10–15 minut.

5

V každém prsíčku udělejte kapsu, naplňte ji bylinkovým máslem a stiskem uzavřete. Osolte, opepřete a opečte na rozpáleném oleji na pánvi na středním plameni z obou stran, z každé asi 4–5 minut – začněte na straně s kůží. Vyjměte a dejte dopéct do trouby k lasagním. Do pánve vložte lžičku bylinkového másla a orestujte na něm nakrájené kloboučky hub. Přilijte koňak, nechte odvařit, pak přilijte vývar a smetanu. Osolte, opepřete, vařte do zhoustnutí a odstavte. Na závěr vmíchejte lžičku másla a pažitku.

NĚCO NAVÍC
Supreme je prso s částí křídla a kůží. Občas se objeví takto naporcovaná prsa v obchodech, ale jednodušší je si prsíčka naporcovat z celé perličky – zbytek lze upéct nebo z něj připravit polévku. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...