Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí
Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí

4.7/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9511 kcal
Bílkoviny 323 g
Sacharidy 370 g
Tuky 754 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Teprve s touhle geniální marinádou ze sebe grilované maso vydá maximum.

Suroviny

rozčtvrcená
palice, přepůlená horizontálně
třtinový cukr 90 g
paprika mletá uzená 1 PL
sůl 1 PL
tymián 4 snítky
jablečný ocet 125 ml
pepř celý 1 PL
vepřová
na klínky k podávání
NA BBQ omáčku
nahrubo
česnek 2 stroužky
rozkrojené
hořčice dijonská 2 ČL
kajenský pepř 1 ČL
sůl 1 ČL
paprika mletá uzená 1 ČL
třtinový cukr 90 g
worcesterská omáčka 60 ml
med 90 g
Na grilovanou kukuřici
máslo 150 g
tymián 2 ČL
lístky
strouhaná z 1 limety
sůl vločková 1 ČL

Postup

1

Do dostatečně velkého hrnce dejte cibuli, česnek, cukr, uzenou i sladkou papriku, vrchovatou lžíci soli, tymián, ocet, celý pepř a zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu, vložte žebra v celku (viz Něco navíc), ztlumte na střední plamen, přiklopte a vařte 30-40 minut doměkka.

2

Mezitím si připravte BBQ omáčku k potírání. Do kuchyňského robota dejte cibuli, česnek a rajčata a rozsekejte nadrobno, ale ne na kaši. Spolu s ostatními přísadami dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 20-25 minut do zhoustnutí.

3

Opatrně vyjměte žebra z vývaru. Položte je do ploché nádoby se zvýšeným okrajem - nejlepší je asi plech. Stále horká žebra pokryjte BBQ marinádou tak, aby byla celá obalená. Překryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 30 minut, až vychladnou, nebo je tam nechte marinovat déle, i přes noc. 

4

Rozehřejte gril a žebra grilujte cca 10 minut po každé straně za častého potírání marinádou. (Lze také péct 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C).

5

Na kukuřici připravte pomocí tyčového mixéru z másla, tymiánu, limetové kůry, soli a chilli ochucené máslo. Dejte ho na arch pečícího papíru, vytvořte váleček a zabalte. Dejte na 30 minut ztuhnout.

6

Kukuřičné klasy grilujte i s listy nebo je před grilováním zabalte do pevného alobalu. Za občasného obracení je opékejte 10-12 minut doměkka. Rozbalte a poklaďte kousky připraveného másla. Podávejte s grilovanými žebry a klínky limety.

NĚCO NAVÍC
Žebra před vložením do vývaru začistěte do úhledného tvaru a stáhněte blánu na vnitřní straně (směrem do břišní dutiny).

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...