Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový koláč s ostružinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 242
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2704 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 322 g
Tuky 134 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální tvarohový koláč je šťavnatý a zároveň lehký. Navrch přidejte hrst ostružin, malin, borůvek nebo rybízu a rázem vykouzlíte letní moučník, po kterém se jen zapráší. Tvarohový koláč s ostružinami si upečte i kdykoliv během roku, protože většina tohoto ovoce je v obchodech k mání i během zimy.

Suroviny

máslo 125 g
tvaroh 125 g
vejce 2 ks
žloutky a bílky zvlášť
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
z půlky citronu
na vymazání formy
strouhanka
na vymazání formy
na poprášení ovoce

Postup

1
Změklé máslo utřete s cukrem a postupně po jednom přidejte žloutky.
2
Do směsi vetřete tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru. Zřeďte vlažným mlékem a opatrně promíchejte.
3
Do čisté mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Nasypte k základu těsta a důkladně promíchejte.
4
Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
5
Bílky ušlehejte do tuha a opatrně vetřete do těsta.
6
Těsto přeneste do vymazané a strouhankou vysypané formy o průměru 23 cm a poklaďte ovocem, poprášeným trochou mouky (v těstě nepropadne).
7
Pečte asi 30 minut. Hotový koláč poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
  • Doba pečení je individuální – záleží na výkonnosti trouby.
  • Koláč je skvělý i s mandlemi nebo rozinkami, hodinu předem namočenými v alkoholu či v aromatickém čaji.
  • Mražené ovoce nabízí řada značek, například Agrimex nebo Ardo. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

07.09.2018 08:21

V podstatě nejde o koláč ale o bublaninu.

30.08.2018 11:57

Skvělý koláč. Neměla jsem tvaroh, dala jsem místo toho hustý bílý jogurt. Mňamka. :)

24.04.2016 14:27

Koláč je vynikající :-)

15.08.2015 22:21

Vynikající :)

28.07.2010 16:48
po pokusech s jahodami, rybízem/ borůvkami vyhrává varianta maliny / borůvky ted v létě frčí každý týden v jiné obměně:o)
18.12.2008 20:23
Dnes jsem dělala s borůvkami, byl vynikající. Příště bych zkusila dát celý tvaroh. Pekla jsem ale déle než je uvedeno a to skoro 45 minut v horovzdušné troubě.
18.08.2008 20:15
Tenhle koláč fakt nemá chybu, poučena y diskuse použila jsem celou vaničku tvarohu a je to vážne nebe v puse, chut, struktura, lahůdka.
13.08.2008 11:53
ten koláč je opravdu úžasný, ba přímo božský...doporučuji víc tvarohu něž je uvedeno v receptu!!!!!
17.05.2008 16:39
Dlouho jsem sháněla recept na opravdu dobrou "bublaninu" Tento je naprosto úžasný. Chtěla jsem jej mít dietnější a zdravější, nedala jsem proto máslo ale celý tvaroh, 3 lžíce oleje, třtinový cukr a mražené maliny. Vznikl vynikající nadýchaný a voňavý moučník. Doporučuji!
17.05.2008 14:52
taky je výborný, když se upeče jen samotné těsto a na vychladlý koláč se pokladou nakrájené čerstvé jahody a zalijou se želé. mňam :-)

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...