Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční čatní
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Na 5 malých skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3044 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 636 g
Tuky 29 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní ovocné čatní se skvěle hodí k sýrům i uzeninám. Chuť se bude lehce měnit podle toho, jak bude čatní stárnout, proto ho neotvírejte dříve než po týdnu od uvaření. Chutě se prohloubí a zjemní. Čatní bude výborné nejen k obloženým mísám, ale třeba i do baget a sendvičů.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
nakrájená
červená, bez semínek, nadrobno
sušené brusinky 75 g
bez pecek, nahrubo
jablko 250 g
zhruba 1 větší jablko – oloupané, bez jadřinců, nakrájené
badyán 2 hvězdičky
skořice 1 svitek
hořčičné semínko 1 PL
žlutá
vinný ocet červený 400 ml
třtinový cukr muscovado světlý 250 g
kůra nastrouhaná a šťáva vymačkaná

Postup

1

V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm šalotky a chilli papričky dosklovita. Vmíchejte zbylé suroviny kromě pomerančové kůry a šťávy a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte směs zhruba hodinu jen mírně probublávat. Směs by měla pěkně zhoustnout.

2

Vmíchejte pomerančovou šťávu i kůru a horkou směs plňte do sklenic. Zavřete, otočte dnem vzhůru a počkejte, až sklenice vychladnou. Směs nechte alespoň týden uležet, než ji darujete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...