Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vejce Benedikt s uzeným pstruhem a holandskou omáčkou s yuzu
 Vejce Benedikt s uzeným pstruhem a holandskou omáčkou s yuzu
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Vejce Benedikt s uzeným pstruhem a holandskou omáčkou s yuzu

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3817 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 3 g
Tuky 334 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle si představujeme královskou snídani. Yuzu dodá holandské omáčce úplně nový rozměr.

Suroviny

podélně překrojené (prodává např. Marks&Spencer nebo domácí podle našeho receptu)
vejce 8 ks
čerstvá
pstruh uzený 250 g
nebo losos
pažitka
nasekaných
Na holandskou omáčku s yuzu
yuzu 1,5 ks
jemně nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva, lze nahradit 4 ČL lahvované šťávy yuzu (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 150 g
rozpuštěného a zchladlého + na potření muffinů

Postup

1

Začněte omáčkou. Do hrnce se silným dnem nalijte 2–3 cm vody a přiveďte k jemnému varu – voda musí jen pobublávat. Na hrnec posaďte padnoucí žáruvzdornou misku (ideální je silná skleněná, kovová se rychle zahřeje a pak rychle zahřívá i omáčku). Miska se nesmí dotýkat přímo vody.

2

Do misky dejte žloutky, kůru a šťávu z yuzu, osolte a opepřete. Pár minut metlou šlehejte, až omáčka trošku zhoustne. V ten moment začněte tenkým praménkem za stálého šlehání přilévat rozpuštěné máslo. Šlehejte, dokud se všechno máslo nevstřebá.

3

Misku sundejte ze zdroje tepla a omáčku nechte mírně zchladnout, čas od času prošlehejte, hustotou by měla připomínat majonézu.

4

Pak misku s omáčkou vraťte na hrnec, přidejte do ní pár lžic horké vody a ihned zašlehejte, abyste získali tekutější konzistenci. Vypněte plamen, ale misku ponechte na svém místě, díky zbytkovému teplu omáčka nevystydne.

5

Muffiny nasucho opečte, potřete je máslem a udržujte v teple.

6

Na pošírovaná vejce naplňte po okraj vaši nejhlubší pánev (nebo nízký široký hrnec) vřelou vodou z konvice. Na silném plameni přiveďte k varu a pak plamen stáhněte, aby voda byla těsně pod bodem varu nebo jen mírně perlila.

7

Jakmile se teplota vody ustálí, rozklepněte vejce do mističky a nechte je těsně nad hladinou sklouznout do vody – mělo by zůstat co nejvíce kompaktní. Zopakujte s ostatními vejci – pokud máte dost velkou nádobu, můžete zkusit pošírovat všech osm vajec najednou, ale jistější je vařit naráz pouze čtyři.

8

Vejce pošírujte 2 minuty pro velmi tekutou konzistenci, pro o něco pevnější je ve vodě nechte 4 minuty. Hotová vejce vylovte z vody a nechte okapat.

9

Na každou polovinu muffinu položte jedno vejce, osolte, opepřete a na vejce položte plátek uzené ryby. Polijte holandskou omáčkou, posypte pažitkou a podávejte. Pokud připravujete vejce po dávkách, servírujte první polovinu hostům rovnou, pošírovaná vejce nepočkají!

NĚCO NAVÍC
Yuzu je japonský citrus s květinovým aroma, chutí podobný mandarince a citronu. Čerstvý se u nás prakticky nedá koupit, i kvůli vysoké ceně dovozu. Dostupnější je šťáva v lahvích, prodává se v japonských specialitách. Chuť a vůně yuzu se nedá úplně napodobit, ale můžete v receptu vyzkoušet kombinaci limetové a pomerančové šťávy.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...