Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velmi pomalu pečené vepřové koleno
Velmi pomalu pečené vepřové koleno
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velmi pomalu pečené vepřové koleno

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3346 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 372 g
Tuky 158 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Za tohle vepřové koleno z grilu vás budou všichni milovníci masa uctívat jako největšího mistra. Je totiž opravdu pomalu pečené, coz znamená, že je neuvěřitelně šťavnaté a měkké. Domácí barbecue omáčka z něj dělá opravdový majstrštyk. Jako příloha se k němu skvěle hodí zelný salát!

Suroviny

pálivá omáčka nebo rostlinný olej na potření
třtinový cukr ¼ hrnku
pepř 2 PL
hrubě mletý
sůl 2 PL
hrubě mletá
česnek sušený 1 PL
kajenský pepř 1 ČL
hořčice mletá 1 ČL
koriandrová semínka ½ ČL
římský kmín ½ ČL
Na potírání
jablečný ocet ¼ hrnku
jablečný džus ¼ hrnku
Na salát
kukuřice 2 hrnky
mražená a spařená nebo nakládaná
ředkvičky 1 svazek
nakrájené na tenké plátky
nakrájená na tenké plátky
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nakrájená nahrubo
koriandr čerstvý 1 hrst
nakrájený nahrubo
zelí bílé ¼ hlávky
nakrájené na nudličky
limetová šťáva
ze 2 limetek
olivový olej
zelené nebo červené papričky, nakrájené nadrobno
sůl
Na barbecue omáčku
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené na plátky
nakrájená nadrobno
třtinový cukr hrnku
jablečný ocet 2 PL
worcesterská omáčka 2 PL

Postup

1

Kolena zbavte vrchní silné kůže, nebo ji hustě nařezejte. Potřete je pálivou omáčkou nebo rostlinným olejem. Koření smíchejte v misce a poté jím štědře posypte maso ze všech stran a vmasírujte ho do zářezů. 

2

Kolena dejte na gril vyhřátý na 120°C na nepřímý žár, přiklopte a pečte 2 hodiny. Postříkejte je směsí octa a džusu a pokračujte v pečení. Po 2 hodinách je opět zkontrolujte a postříkejte. Celková doba pečení bude dle velikosti masa mezi 6 a 8 hodinami. Hotové maso zabalte do alobalu a nechte odpočinout.

3

Na omáčku v hrnci na oleji opékejte cibuli, česnek a chilli asi 3 minuty dosklovita. Přidejte zbylé přísady a nechte na nízkém plameni bublat asi půl hodiny do zhoustnutí. Rozmixujte, případně dosolte a nechte vychladnout.

4

Všechny ingredience na salát smíchejte, podávejte k masu.

NĚCO NAVÍC
Jestli chcete salát více jako coleslaw, vmíchejte 1–2 lžíce majonézy a zjemněte 1–2 lžícemi zakysané smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...