Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová krkovice na kmíně
Vepřová krkovice na kmíně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová krkovice na kmíně

4.4/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3240 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 214 g
Tuky 152 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnaté vepřové maso na kmíně v doprovodu bylinkových žemlových knedlíků – nedělní oběd jako ze žurnálu, který z vás udělá kuchařskou hvězdu. A přitom je jeho příprava hračka. 

Suroviny

bez kosti, v celku
kmín 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
cca 300 g, nakrájená na klínky
vývar hovězí 600 ml
nebo vepřový vývar či voda
Na knedlíky
mléko 1 hrnek
vejce 2 ks
housky 250 g
nakrájené na kostičky, předem opečené
máslo 1,5 PL
nakrájená nadrobno
petrželka 1 hrst
nasekaná nebo libeček, nasekaný + na ozdobení
sůl

Postup

1

Maso nakrájejte přes vlákno na 4–5 plátků. Část kmínu podrťte. Maso posypte z obou stran celým i drceným kmínem, naklepejte, osolte a opepřete.

2

V kastrolu na sádle osmahněte cibuli dozlatova a odhrňte ji trochu stranou. Vložte maso a opečte ho z obou stran, aby se zatáhlo a cibule začala hnědnout. Potom maso podlijte, aby bylo napůl potopené, přiklopte a duste na plotně nebo v troubě (při 180°C) doměkka, trvá to asi 20–30 minut.

3

Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple. Ze šťávy nechte odpařit všechnu tekutinu. Pak do tuku s cibulí vsypte mouku, míchejte a opékejte dohněda tak dlouho, až se tuk začne opět oddělovat. Zalijte vývarem či vodou a odškrábejte všechny přípečky. Přiveďte k varu a vařte 15–20 minut. Šťávu můžete rozmixovat či propasírovat přes cedník, ale není to nutné. Ochutnejte, dolaďte solí a pepřem a přelijte přes maso. Prohřejte.

4

Na knedlíky prošlehejte mléko s vejci a směsí přelijte v míse opečenou žemli. Nechte odpočívat a mezitím osmahněte v pánvi na másle cibuli. Přidejte ji k nasáklé žemli spolu s bylinkami, osolte a okořeňte trochou muškátového květu, promíchejte a nechte ještě asi půl hodiny stát. Mezitím dejte v hrnci vařit vodu a osolte ji. Hmotu na knedlíky znova promíchejte a vlhkýma rukama tvarujte kulaté knedlíky. Pod hrncem s vroucí vodou ztlumte oheň, do vody vložte knedlíky a táhněte je pod bodem varu cca 15 minut, nebo aby byly uprostřed uvařené.

NĚCO NAVÍC
Knedlíky můžete místo vaření upéct v troubě (třeba i dohromady s masem), pak ale do nich předem neopékejte housku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...