Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová líčka dušená s fazolemi, pastinákem a hruškami
Vepřová líčka dušená s fazolemi, pastinákem a hruškami
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Vepřová líčka dušená s fazolemi, pastinákem a hruškami

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2375 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 194 g
Tuky 116 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemnost líček hned tak něco nepřekoná. Měkčí maso byste opravdu hledali marně. Inspirovali jsme se francouzskou kuchyní a podusili je s pastinákem a hruškami, výsledek je víc než delikátní!

Suroviny

fazole borlotti 150 g
sušené
líčka (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
nakrájené na kolečka
hruškový džus 300 ml
nepřislazovaný nebo nepřislazovaná ananasová šťáva (může být fresh)
vinný ocet červený 2 PL
+ na dochucení
vývar kuřecí 750 ml
rozmarýn 2 snítky
tymián 2 snítky
oloupaný a nakrájený na 2–3cm kousky
velké, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na kostky

Postup

1

Fazole den předem propláchněte a namočte v míse do studené vody.

2

Maso poprašte moukou smíchanou s trochou soli a pepře. V hlubokém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje na středním až silném ohni a opečte maso ze všech stran dohněda. Vyjměte a dejte stranou, pak vlijte zbývající olej a vsypte cibuli, opékejte ji 10 minut doměkka a dozlatova.

3

Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Do kastrolu k cibuli vlijte hruškovou či ananasovou šťávu a ocet, přiveďte k varu a nechte pár minut bublat, zatímco budete obracečkou odškrabovat přípečky. Do kastrolu přilijte vývar, vložte bylinky a vsypte scezené fazole, prohřejte k varu a povařte 15 minut. Poté vložte do tekutiny maso, přiklopte a přesuňte kastrol do trouby na 2 hodiny.

4

Na konci pečení do obsahu kastrolu vmíchejte pastinák a pečte přiklopené dalších 30 minut. Odklopte, vmíchejte hrušky a dopékejte bez poklice 45 minut, aby maso a fazole pořádně změkly a tekutina zmenšila objem a mírně zhoustla. Dolaďte solí, pepřem a octem. Jako příloha se hodí bramborová kaše či šťouchané brambory i čerstvé pečivo.

NĚCO NAVÍC
Namísto líček lze použít 600–750 g libovějšího vepřového ramínka, nakrájeného na cca 5cm kostky.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...