Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vodní kefír s citronem a zázvorem
Vodní kefír s citronem a zázvorem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Vodní kefír s citronem a zázvorem

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 10 minut Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 588 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 120 g
Tuky 0 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato kombinace má vše, co si lze od limonády pro dospělé přát: je suchá, pikantní a decentně sladká. Vodnímu kefíru zázvor vyloženě prospívá a lze pozorovat, jak se zrna zuřivě množí, někdy se zdvojnásobí během 24 hodin! V první fázi kvašení nevymačkávejte do nádoby citronovou šťávu, narušila by balanci prostředí. V druhé fázi fermentace můžete citronovou šťávu vymačkat do lahve.

Suroviny

1 l
základního vodního kefíru (viz Související recepty)
zázvor (čerstvý) 4 plátky
neloupané a následně nakrájené na nudličky
citron 2 plátky
z 1/2 citronu

Postup

1

Pusťte se do výroby základního kefíru, přidejte však k sušenému ovoci polovinu nakrájeného zázvoru a 1 plátek citronu. 

2

Před sléváním vyjměte z lahve sušené ovoce, zázvor a plátek citronu.

3

Připravte si čistou lahev s uzavíratelným víčkem o objemu 1 litr. Na hrdlo lahve umístěte trychtýř a na nálevku trychtýře posaďte sítko. Opatrně přes sítko slijte nálev do připravené lahve. Zrna vodního kefíru odložte stranou k dalšímu použití nebo k odpočinku (viz níže Co se slitými zrny).

4

Přilijte citronovou šťávu, přidejte zbylé plátky citronu i zázvor. Uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě, aby se nápoj pořádně rozperlil, což může trvat půl dne až 3 dny v závislosti na okolní teplotě. Pravidelně pootočte víčkem a upusťte tlak, pak opět lahev uzavřete.

5

Uchovávejte v chladu, kde nápoj vydrží až čtyři měsíce.

CO SE SLITÝMI KEFÍROVÝMI ZRNY
Jakmile doběhne první fáze fermentace a zrna slijete, máte dvě možnosti, jak s nimi naložit. Buď založíte stejným způsobem další várku, nebo necháte zrna odpočinout ve sklenici v nálevu z 1 dílu cukru a 4 dílů vody. Sklenici uzavřete (víčko pevně nedotahujte) a uložte do chladu, kde takto vydrží šest týdnů. Jakmile zrna zůstanou delší čas na odpočinku, může jim několik fermentačních kol trvat, než se aktivizují, tedy porostou a budou perlit.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...