Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2835 kcal
Bílkoviny 210 g
Sacharidy 229 g
Tuky 110 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Předvánoční čas bývá hektický. Dětské besídky střídají večírky, pečeme cukroví, sháníme dárky... Mít pro takové chvíle zásoby v mrazáku či lednici je proto k nezaplacení!

Suroviny

Na masové kuličky
housky 1 ks
asi den stará, na kostičky
mléko 40 ml
česnek 1 stroužek
prolisovaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
velké
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná najemno
olivový olej
na opékání
Na polévku
olivový olej 2 PL
řapíkatý celer 2 ks
rozpůlený napůl, nakrájený nadrobno
mrkev 3 ks
střední, nakrájené na tenká kolečka
vývar kuřecí 1,5 l
těstovinová rýže 50 g

Postup

1

Do větší mísy dejte housku, mléko, česnek, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř a krůtí maso. Promíchejte a přidejte vejce a petrželku. Znovu směs zpracujte, aby byla dokonale promíchaná. Navlhčenýma rukama ukoulejte z masa drobné kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu (z tohoto množství byste měli získat cca 30ks).

2

Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a kuličky na něm opečte. Jde o to, aby získaly zlatavou barvu, ale ještě nebyly zcela hotové ve středu. V této fázi můžete kuličky také zamrazit.

3

Ve větším hrnci rozpalte olivový olej. Přidejte řapíkatý celer a mrkev. Za občasného míchání opékejte na středním plameni asi 8 minut. Přidejte vývar a přiveďte k varu, osolte, opepřete. Pak do vývaru vhoďte masové kuličky a těstovinovou rýži. Vařte, dokud není rýže na skus (al dente), potom vypněte oheň, přidejte špenát a nechte jej zavadnout. Podávejte posypané parmazánem.

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE MRAZIT? Vychladlé kuličky naskládejte v jedné vrstvě na plech a nechte zamrazit, teprve pak je rozdělte na porce a sesypte do sáčků.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Domácí pizza s masovými kuličkami

Zmražené masové kuličky nechte přes noc rozmrazit v lednici. Hotové těsto na pizzu rozválejte, propíchejte vidličkou a dejte do trouby rozpálené na maximum asi na 7 minut. Pak vyjměte a poklaďte nasekanými kuličkami, 150 g nastrouhané mozzarelly, hrstí rozpůlených cherry rajčátek a lžičkou fenyklových semínek. Pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a dejte zapéct do trouby, až se sýr rozteče. Posypte lístky bazalky a podávejte.

Krůtí ‚gyros
Asi 14 rozmražených masových kuliček nasekejte nahrubo a opečte na pánvi na trošce oleje. Opepřete. Ohřejte chleby pita, přeložte je a dovnitř dejte opečené maso, proužky červené cibule a tzatziki (smíchejte hustý řecký jogurt s oloupanou okurkou nakrájenou na jemné kostičky, 2 lžícemi extra panenského olivového oleje, 2 lžičkami citronové šťávy, mátou a prolisovaným česnekem).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...