Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní hovězí ragú
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 32
Více než dvě hodiny Snadné 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9880 kcal
Bílkoviny 997 g
Sacharidy 411 g
Tuky 414 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ragú je ideální k použití na různé způsoby a s různými přílohami. Navíc zbylé hovězí ragú můžete zamrazit a schovat na později!

Suroviny

olivový olej 2 PL
slanina 12 plátků
prorostlá, uzená, na nudličky
velká, nadrobno
řapíkatý celer 4 ks
na drobno
česnek 6 stroužků
drcený
rajčatová passata - pyré 4 PL
bylinky 2 ČL
směs, sušené, italské, provensálské apod.
suché
vývar hovězí 600 ml
horký
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Všechny přísady rozdělte na dvě poloviny a připravujte zvlášť ve dvou velkých pánvích. Je to proto, aby se maso opékalo, nikoli dusilo.

2

Na oleji asi 3–4 minuty zprudka opékejte slaninu dozlatova.

3

Přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek a bobkový list, ztlumte oheň a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut.

4

Vyjměte zeleninu děrovanou lžící a dejte stranou.

5

Pánve vraťte na oheň a v každé opékejte kilo mletého masa 6–8 minut dohněda. Během opékání míchejte a drťte vařečkou maso, aby se rozdrobilo.

6

Do pánve vraťte směs slaniny se zeleninou, přidejte bylinky a promíchejte.

7

Vmíchejte rajčatové pyré, víno a poduste, aby se víno zredukovalo na polovinu.

8

Pak přidejte horký hovězí vývar a do každé pánve vlijte plechovku krájených rajčat.

9

Osolte, opepřete a zvolna vařte 45 minut do zhoustnutí.

10

Nechte vychladnout a odstraňte bobkový list.

NĚCO NAVÍC
Ragú po vychladnutí rozdělte do tří plastových sáčků. Uzavřete a zmrazte až na půl roku. Pro rozmrazení jeden sáček vyjměte a nechte povolit při pokojové teplotě 8 hodin nebo v chladničce 24 hodin. Z každé dávky pak připravíte jídlo pro 4 osoby. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...