Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené brambory se špenátem a bešamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 55
Do 50 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2336 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 236 g
Tuky 110 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Receptů na zapečené brambory není nikdy dost. Jejich příprava je rychlá, snadná, zvládnou ji i začátečníci a tato se špenátem a bešamelem navíc neuvěřitelně lahodná. Rozhodně ji ocení i vegetariáni. V omáčce je máslo nahrazeno olejem, čímž vznikne ,zdravější‘ verze – ale výsledkek je stejně lahodný!

Suroviny

omyté, na silné plátky
oloupané, jemně nakrájené
rostlinný olej 1 PL
jemný typ
mražené nebo čerstvé listy
česnek 2 stroužky
nasekaný
nastrouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Plátky brambor zhruba deset minut předvařte v mírně osolené vodě. V pánvi na oleji osmažte cibuli, ale jen krátce, aby nechytla barvu. Zaprašte moukou, osmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte; omáčka trochu zhoustne.

2

Do zapékací formy naskládejte polovinu brambor a zalijte je půlkou omáčky. Špenát propláchněte, nechte odkapat a pak položte na vrstvu brambor. Osolte, opepřete, postrouhněte muškátovým oříškem a posypte česnekem.

3

Navrstvěte zbylé brambory, všechno přelijte omáčkou a dvacet pět až třicet minut zapékejte. Zhruba pět minut před koncem pečení jídlo ještě pospyte strouhaným sýrem.

Opojný oříšek
S muškátovým oříškem raději opatrně – strouhněte ho vždycky jenom špetku. Ve velkém totiž může být halucinogenní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

14.10.2008 10:00
mnam, trochu ochutit bešamel a je to výborný
04.09.2007 18:09
Recept se nachází v č.3/06, str.43
14.08.2006 13:35
Recept jsem zkoušela, je fantastický !!! Pokud použijete mražené špenátové listy (Bonduelle) Nechte pořádně vykapat vodu nebo je lehce rukou vyždímejte.
27.01.2007 17:15
urcite vyzkousejte! Ja osobne davam trosku muskatoveho orisku a vegetu i do besamelu .. tento recept jsem zaradila mezi sve oblibene :)!

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...