Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zemplínské fazole
Zemplínské fazole
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zemplínské fazole

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2193 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 97 g
Tuky 171 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Čechách býval na stole hrách či čočka, na Slovensku se vedle nich objevují i fazole a také cizrna. K těmto fazolím se u našich východních sousedů obvykle přikusuje štědrovečerní koláč neboli štědrák či vánočka. Mandlová ozdoba je naše fantazie.

Suroviny

nebo hnědé (pinto)
máslo 200 g
nakrájená nadrobno
sůl
česnek 10 stroužků
drcených
mandle plátky
nasucho opražené, na ozdobení (lze vynechat)
klínky, na ozdobení (lze vynechat)
tymián
čerstvý, na ozdobení (lze vynechat)

Postup

1

Fazole den dopředu nebo aspoň na 8 hodin namočte do studené vody. Pak vodu slijte, fazole propláchněte, zalijte v rendlíku novou vodou, aby byly tak akorát potopené, a postavte na střední oheň. Až voda dosáhne varu, přidejte jedlou sodu.

2

Hned jak dáte fazole vařit, rozehřejte v pánvi na středním ohni máslo a vsypte cibuli. Osolte
a zmírněte oheň, přiklopte a duste pod pokličkou cca 40 minut.

3

Zhruba po půlhodině vaření fazolí do nich vmíchejte polovinu česneku, ztlumte oheň a našikmo je přiklopte. Hlídejte a případně přilijte trochu vody. Až budou fazole skoro měkké, přidejte dušenou cibuli a vařte dál, aby fazole úplně změkly. Průběžně přidávejte zbývající česnek.

4

Před koncem vaření dolaďte fazole cukrem, solí a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené mandlovými lupínky, klínky citronu, popřípadě čerstvým tymiánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...