Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

K pevnějším kostem s vitaminem K: 7 jídel, která vám pomůžou zlepšit kondici

Anglická snídaně
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Vitamin K je nezbytný pro udržení zdravého těla a nachází se v řadě potravin. Je důležitý pro srážlivost krve, cévní stěny i pevnost kostí. Chcete přirozeně, bez tabletek z lékárny, zvýšit jeho příjem? Vyzkoušejte recepty na jídla, které ho obsahují opravdu bohatě.

Vitamin K patří mezi základní živiny, které hrají důležitou roli v naší celkové pohodě a kondici a které by měla být součástí pravidelného příjmu potravy. Vyvážená strava obsahující různé vitaminy pomáhá při budování imunity a síly.

Vitamin K patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Vyskytuje ve dvou formách.

  • Hlavní typ se nazývá fylochinon a nachází se v zelené zelenině, jako je zelený salát, kapusta a špenát.
  • Druhý typ, menachinon, se nachází v některých živočišných potravinách (maso, játra, žloutky, mléko) a fermentovaných potravinách. Menachinony mohou produkovat také bakterie v lidském těle.

Proč potřebujeme vitamin K?

Vitamin K pomáhá předcházet srážení krve, zlepšuje metabolismus kostí a reguluje hladinu vápníku v krvi. Vitamin K je také užitečný při zlepšování paměti a napomáhá udržování nižšího krevního tlaku.

  • V případě jeho nedostatku se vyskytují problémy se srážlivostí krve.
  • Nedostatek vitaminu K může také snižovat mineralizaci kostí a přispívat ke vzniku osteoporózy.

Vitamin K se nachází v celém těle včetně jater, mozku, srdce, slinivky břišní a kostí. Velmi rychle se odbourává a vylučuje se. Díky tomu jen zřídkakdy dosahuje v těle toxických hladin i při vysokém příjmu, jak se to někdy může stát u jiných vitaminů rozpustných v tucích.

Jak přirozeně zajistit příjem vitaminu K

Mezi potraviny, které můžete snadno zařadit do svého jídelníčku, abyste zvýšili příjem vitaminu K, patří:

  • Zelená listová zelenina, jako jsou špenát, mangold, kadeřávek, nať petržele, římský a listový salát.
  • Košťálová zelenina, jako jsou růžičková kapusta, květák a zelí.
  • Ryby, játra, maso, vejce a obiloviny – oproti zelenině obsahují vitaminu K menší množství.

Skvělým zdrojem vitaminu K jsou také:

1. Brokolice

Brokolice je nesporným šampionem mezi doporučovanými potravinami, látky, které obsahuje, se podílejí na mnoha procesech v těle, od zlepšování hustoty kostí až po budování svalů.

  • Tato barevně i chuťově výrazná zelenina je plná vitaminu K, vlákniny, bílkovin, železa, draslíku, vápníku, selenu a hořčíku.

2. Banán

Ve sladkém ovoci najdete kromě vitaminu K i řadu dalších důležitých živin, které pomáhají při trávení a regulaci hmotnosti.

  • Vitamín K obsažený v banánech se v těle snadno vstřebává a pomáhá metabolizovat sacharidy a tuky a přeměňovat je na energii. Odstraňuje také nežádoucí chemické látky z jater a ledvin a udržuje zdravý nervový systém.

3. Borůvky

Vitamin K ve spojení s antioxidanty v borůvkách pomáhá snižovat rizikové faktory srdečních onemocnění, snižuje hladinu LDL cholesterolu a krevní tlak.

4. Avokádo

Avokádo je kromě vitaminu K také skvělým zdrojem hořčíku a draslíku.

  • S každou porcí guacamole také bojujete proti zánětům a zlepšujete svou hladinu cholesterolu.
  • Avokádo obsahuje spoustu vlákniny a kvalitních tuků, čímž vám pomáhá, abyste zůstali sytí po delší dobu.

5. Ořechy

Velké množství vitaminu K a hořčíku obsahují především mandle a kešu ořechy. Jsou prospěšné pro zdraví srdce, zlepšují hladinu cukru a cholesterolu v krvi a mají protizánětlivé účinky.

6. Vejce

Vejce jsou ideální potravinou, která dodává tělu dostatečné množství živin potřebných pro optimální růst svalů a udržení pevnosti kostí. Kromě toho, že jsou vejce bohatá na bílkoviny, obsahují důležité mikroživiny jako je vitamin K, foláty a selen.  

7. Fermentované potraviny

Kromě doplnění potřebného vitaminu K vám pomůžou také nastartovat imunitu i zažívání.

Zdroj informací: HealthShots, Harvard T.H. Chan School of Public Health

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín