Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Francouzská hrachovo-hrášková polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2385 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 268 g
Tuky 76 g
Vláknina 88 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrachovou polévku ze sušeného hrachu i tu hráškovou z čerstvého či mraženého zeleného hrášku zbožňujeme. Každá je jiná, obě jsou skvělé. Tato francouzská hrachovo-hrášková polévka jejich kouzlo spojuje v jeden dokonalý mix. Aby hrášku nebylo málo, doporučujem hráškové výhonky k podávání. Dodají polévce ten správný šmrnc. 

Suroviny

hrách zelený 250 g
loupaný, půlený, namočený přes noc do studené vody (viz Něco navíc)
vývar zeleninový 1,5 l
čím méně slaný, tím lépe
na tenká půlkolečka
pórek 1 ks
seříznutý a zbavený tmavě zelené části a nakrájený natenko
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
mražený hrášek 200 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
hráškové výhonky
k podávání
z bílého pečiva, opečené nasucho či na másle, k podávání

Postup

1

Namočený hrách sceďte a v hrnci zalijte 1,5 litrem studeného vývaru nebo vody. Vložte bobkový list, přiveďte k varu a vařte doměkka (asi 30 minut, nenamočenému hrachu to trvá o poznání déle).

2

Mezitím v jiném větším rendlíku rozpusťte máslo a na mírném ohni na něm zvolna opékejte cibuli a pórek doměkka (asi 15 minut). Přidejte česnek a opékejte ještě 1–2 minuty.

3

Až bude hrách měkký, vyndejte bobkový list a pak většinu obsahu hrnce přelijte do odstaveného rendlíku s cibulí, pórkem a česnekem. Vsypte polovinu hrášku a opatrně rozmixujte. Ke konci vmixujte smetanu. Do rozmixované polévky vsypte zbývající hrášek a vraťte odloženou část obsahu hrnce. Podle chuti osolte a opepřete. Polévku opatrně prohřejte v rendlíku. Podávejte ozdobené hráškovými výhonky a s krutony.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete vařit i z nenamočeného půleného zeleného hrachu, počítejte ale s tím, že vaření trvá i dvakrát tak dlouho.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/5

Apetit magazín