Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbová polévka nakyselo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2842 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 309 g
Tuky 131 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Různé varianty houbové polévky, ať už se smetanou, či bez, patří vedle kapustnice, čočkové, fazolové nebo rybí polévky ke stálicím slovenských Vánoc. Někde k houbové polévce přikusují ,čistý koláč‘, jenž se podobá vánočce, ale je méně bohatý a sladký.

Suroviny

směs
nebo olej
nakrájená nadrobno
vývar zeleninový 750 ml
lze vynechat
varný typ B, oloupané a nakrájené na zhruba 3cm kostky
šťava z kyselého zelí 100 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
čerstvá, na ozdobení

Postup

1

Sušené houby zalijte v misce vroucí vodou a nechte chvíli bobtnat a měknout. Pak slijte, chcete-li. Část hub nakrájejte nadrobno.

2

V hrnci na másle či oleji opečte cibuli dosklovita, přidejte všechny houby (případně včetně vody z namáčení) a zalijte vývarem. Do hrnce vložte klobásu v celku, nakrájené brambory a bobkové listy. Přiveďte k varu a vařte do změknutí brambor, zhruba 15 minut. Pak vlijte šťávu z kysaného zelí podle chuti a ještě 5 minut povařte. Pak vylovte klobásu a odložte ji stranou.

3

Zakysanou smetanu smíchejte dohladka se smetanou ke šlehání. Přidejte trochu horké tekutiny z polévky, aby se smetany nesrazily, a přilijte je do hrnce. Promíchejte, prohřejte, ale už nevařte. Podle chuti osolte a opepřete. Vyjměte bobkové listy, polévku doplňte nakrájenou klobásou a ozdobte petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín